Роувърът "Кюриосити" на НАСА, който пристигна на Марс преди десет години, се придвижва към нова зона на Червената планета, за да продължи своите изследвания, предаде Франс прес.

Апаратът кацна на 6 август 2012 г. и първоначално бе планирано да работи две години, припомня БТА. Срокът обаче е удължаван няколко пъти, като през април НАСА реши да програмата да функционира до септември 2025 г.

В този нов етап от "живота" си на Марс "Кюриосити" е на път да открие район, чиято почва е съставена основно от сулфати. Той обаче все още не е проучван.

С по-бавно темпо, за да спести способностите си, роботът напредва към долина с ширина 800 метра, като учените очакват в дъното й видят останките от канал. "Чудим се дали това не е един от последните", споделя Оливие Гасно, който е ангажиран с френско-американски инструмент на борда на "Кюриосити". Той се надява апаратът да потвърди хипотезата.

Триста души във Франция, работещи главно в Националния център за космически изследвания в Тулуза, са участвали от самото начало в проекта за "Кюриосити", който е изминал 28 км и се е изкачил на 600 метра надморска височина от пристигането си на Червената планета.

Роувърът "позволи промяна в мащаба на планетарното изследване, като създаде малка лаборатория на място, но също така разработване на стратегии и задаване на правилните въпроси за следващите мисии", допълва Оливие Гасно в навечерието на десетата годишнина от кацането на апарата на Марс.