Наблюденията на космическия телескоп "Хъбъл" на НАСА показват, че неочакваното потъмняване на свръхгигантската звезда Бетелгейзе най-вероятно е причинено от огромно количество горещ материал, изхвърлен в космоса, образувайки прашен облак, който блокира звездната светлина, идваща от повърхността на Бетелгейзе.

Учените предполагат, че праховият облак се е образувал, когато огромно количество плазма се е отприщила от голяма конвекционна клетка на повърхността на звездата. След това плазмата е преминала през горещата атмосфера до по-студените външни слоеве, където се е охладила и превърнала в прах.

Вижте снимките на Бетелгейзе >> >> >>

Полученият прашен облак блокираше светлина от около една четвърт от повърхността на звездата, но в последствие прахът се е разсеял.

Бетелгейзе е старееща, червена свръхгигантска звезда, която раздува своите размери. Размерите ѝ са толкова огромни, че поставена на мястото на Слънцето в центъра на нашата система, външната ѝ повърхност би се разпростирала около орбитата на Юпитер.

Червеният супергигант е предопределен да избухне в свръхнова. Някои астрономи смятат, че внезапното затъмняване може да е събитие предшестващо експлозията в свръхновата. Звездата е сравнително наблизо - на около 725 светлинни години, което означава, че затъмняването се е случило около 1300 година след Христа, но го виждаме чак сега.

"Никой не знае какво прави една звезда точно преди да избухне, защото този процес никога не е бил наблюдаван толкова подробно", заявява старши астрономът от Харвард, Андреа Дюпри.

Безпрецедентното потъмняване на Бетелгейзе в крайна сметка бе забележимо дори с просто око, започвайки от октомври 2019 г. Днес обаче наблюденията са трудни, заради разположението на гиганта.

В момента Бетелгейзе е на небето през деня, твърде близо до Слънцето за наблюдения от "Хъбъл". Но Обсерваторията STEREO на НАСА е направила снимки на звездата-чудовище от местоположението си в Космоса.

Тези наблюдения показват, че Бетелгейзе отново затъмнява от средата на май до средата на юли, макар и не толкова драматично, колкото по-рано през годината.

Дюпри се надява да използва STEREO за повече последващи наблюдения, за да наблюдава яркостта на Бетелгейзе. Планът ѝ е да наблюдава Бетелгейзе отново през следващата година със STEREO, когато звездата отново се разшири навън в цикъла си, за да види дали отприщва поредния неприятен изблик.

Учените са категорични, че спрямо мащабите на Вселената избухването на Бетелгейзе ще е скоро. Те обаче не знаят дали това ще стане днес или след 100 000 години. Потъмняването и загубата на яркост обаче може би означават, че това ще стане сравнително скоро. Ако Бетелгейзе избухне във свръхнова, то тя ще бъде видима дори и през деня, а вечерите ще станат много по-светли.