НАСА публикува зрелищна панорамна снимка на Марс, направена от роувъра Пърсивиърънс, предадоха световните агенции.

Снимката е на зоната, в която апаратът кацна миналата седмица. Тя е съставена от множество кадри, направени от марсохода и показва пуст район с геологични формации, в това число и изваяна от вятъра скала и ръба на кратера на Джезеро, където според учените е имало дълбоко езеро, в което се е вливала река преди около 3,5 милиарда години.

Роувърът е направил 142 снимки на 360 градуса с апаратурата с висока разделителна способност, с която е оборудван.

Кадрите и камерите на роувъра, на когото казват галено Пърси, ще помогнат на учените да установят геологическата история и атмосферните условия на кратера, да идентифицират скалите и седиментите, от които са взети проби, преди те да бъдат върнати на Земята при бъдеща мисия, предвидена за 30-те години.

Последващите мисии, които в момента се разглеждат от НАСА в сътрудничество с ESA (Европейската космическа агенция), ще изпратят космически кораби на Марс, за да съберат тези кеширани проби от повърхността и да ги върнат на Земята за задълбочен анализ. Мисията "Устойчивост на Марс 2020" е част от подхода на НАСА за изследване "Луна до Марс", който включва мисии на Артемида до Луната, които ще помогнат за подготовката на човешкото изследване на Червената планета. Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА в Южна Калифорния изгради и управлява експлоатацията на марсохода "Постоянство Марс 2020".

Снимка: YouTube скрийншот