Новото лунно превозно средство (LTV) на НАСА ще бъде отчасти бъги, отчасти робот. То ще трябва да транспортира екипаж от двама астронавти на повърхността на Луната, но също така ще функционира полуавтономно, за да провежда експерименти самостоятелно.

Вижте как ще изглежда бъгито за Луната >> >> >>

Подобно на начина, по който марсоходите Perseverance или Curiosity работят на Марс, LTV ще събира проби и ще извършва анализи, докато се управлява дистанционно.

НАСА ще създаде новото лунно бъги с помощта на частни партньори. Срокът за кандидатстване е до 10 юли. Космическата агенция вече предостави списък с изисквания за обслужване и дизайн, които бъдещите производители на LTV трябва да изпълнят.

Подобно на подхода на НАСА с Crew Dragon на SpaceX, кандидатите за LTV трябва да предоставят услуги "от край до край" като част от своя договор.

НАСА иска LTV да може да функционира автономно и по този начин планира да оборудва превозното средство с набор от научни инструменти. Сред тях са роботизирана ръка и инструменти за търсене на вода. С тяхна помощ изследването на Луната ще може да продължи, дори когато на нея няма астронавти.

"Артемида 3" ще бъде първото лунно кацане на програмата, с което американските астронавти е се завърнат на земния спътник. Те ще полят към Луната в края на 2025 година. Бъгито обаче ще е част от мисията "Артемида 5", която ще стартира в края на 2029 година.