На изслушване в Конгреса на САЩ 4 учени от НАСА са отговорили на въпроси свързани с търсенето на извънземен живот. По време на съвещанието учените е трябвало да убедят властимащите защо малкият им бюджет не трябва да се намаля допълнително.

"Какъв е смисълът да търсим живот извън Земята?", попита сенаторът от Тексас Тед Круз.

"Аз смятам, че това е един от най-важните въпроси за човечеството. Това е и начинът, по който великите нации оставят своя отпечатък - не само за това какво правят за своите граждани, но и като движат историята напред", отговори Томас Цюрбухен от НАСА.

"Това е въпрос, на който отговорът ще се помни за вечни времена. Скокът ще е огромен не само за разбирането ни за природата, но и за разбирането ни за нас самите", продължил ученият.

Другите участници в изслушването заявили, че търсенето на извънземен живот би вдъхновило новото поколение учени и освен това би могло да роди множество полезни технологии.

"Технологията за GPS тръгна от там, че се опитвахме да следим къде се намират нашите сателити в космоса. За да се стигне до нещо практично обаче са необходими "един тон" научни изследвания преди това", споделя Сара Сийгър от Масачузетският технологичен институт.

Учените наблегнали и на факта, че НАСА вече е открила места в Слънчевата система, където животът би бил възможен - под ледените обвивки на Енцелад и Европа, на Марс и може би на Титан.

Новите орбитални телескопи за търсене на екзопланети пък могат също да донесат отговор на въпроса дали сме сами във Вселената.