Спускаемият апарат InSight на Марс засне марсиански изгрев по-рано тази седмица. Сондата е на Червената планета от 2018 г. и е направила хиляди изображения по време на престоя си там, като същевременно е събрала някои завладяващи научни данни за геологията на планетата.

Настоящият кадър обаче е по-специален, защото се вижда част от апарата. По думите на учените това подчертава самотата на Червената планета - InSight е единственият човешки обект там в радиус от стотици километри.

Изгревите и залезите на Марс са сини

Снимка: NASA

Слънчевата светлина е от решаващо значение за ежедневните дейности на InSight.

Роувърът разполага с два слънчеви панела с ширина 2,1 метра, които генерират приблизително 3000 ватчаса на марсиански ден. InSight толкова разчита на своите слънчеви панели, за да функционират, че кацна близо до екватора, за да увеличи максимално количеството светлина, което може да получи.

InSight постави сеизмометър на повърхността на Марс, за да открие всякакви "марсиански трусове", данните от които трябва да позволят на учените да разработят 3D модел на вътрешността на Марс. Неговата радиокомуникационна система също изпраща точни данни за въртенето и люлеенето на Марс обратно към Земята. Резултатите от мисията на InSight биха могли да хвърлят повече светлина върху това как са се образували скалистите вътрешни планети на Слънчевата система.

Топлинната сонда, наречена"Къртицата", трябваше да бъде основна част от мисията, но НАСА трябваше да прекрати проекта след две години неуспешни опити за копаене.

Напоследък прекомерният прах се утаи по слънчевите панели, поставяйки цялата мисия в опасност. От добрата страна изглежда, че нивата на мощност са се стабилизирали.