Според Националното статистическо бюро на Китай за първи път от 60 години населението на страната е намаляло през 2022 г., съобщава CNBC.

Експертите отдавна прогнозират, че страната е изправена пред предстоящ и потенциално катастрофален спад на населението. Най-апокалиптичните прогнози са, че населението на Китай може да намалее двойно за 30 години.

Наскоро Пекин призна, че политиката, стимулираща семействата с 3 деца, се е провалила. Според Националното статистическо бюро населението на Китай е намаляло с 850 000. През същия период е имало около един милион по-малко раждания, отколкото смъртни случаи. Междувременно все повече хора в азиатската страна избират да живеят без въобще да имат деца.

"В дългосрочен план ще видим Китай, какъвто светът никога не е виждал", каза Уанг Фенг, професор по социология в Калифорнийския университет, пред The New York Times. "Това вече няма да е младото, жизнено, нарастващо население."

Учените са категорични, че най-големият проблем на спадащото население ще е икономически.

Всъщност, според данни, публикувани от правителството на Китай, брутният вътрешен продукт на Китай е нараснал само с три процента, нова ниска точка от почти четири десетилетия насам.