Националната астрономическа обсерватория Рожен ще е домакин на Втората лятна школа за млади учени и докторанти по космически изследвания, технологии и приложения в началото на юли. Това съобщават от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН (ИАНАО-БАН).

Форумът ще се състои от 3 до 10 юли, от началото на март започна кандидатстването за финансиране и за участие в школата.

Второто издание на Лятната школа по космически изследвания, технологии и приложения ще има разнообразно тематично покритие от теоретична астрофизика до инженерство и изчислителни методи. По време на събитието ще бъдат обсъждани теми като Слънце и космическо време, фундаментални изследвания, научна комуникация и популяризиране на науката, методи за машинно обучение във физиката и астрономията, методи и приложения, свързани с космоса, екзопланети, аерокосмически технологии.

Лекциите и обученията са разпределени в рамките на една седмица, а в края на заниманията всеки отбор ще представи резултатите от своята практика, водена от опитен ментор. Освен това се очаква всеки участник да представи кратък преглед на своята докторска тема по време на специалната докторска сесия.

От ИАНАО-БАН отбелязват, че поради ограниченията на COVID-19 броят на участниците, които могат да приемат на място, е ограничен. Освен на място обаче млади хора могат да се включат и от дистанция.