Знае се, че нашето Слънце не се е родило само в своята "звездна люпилня", а учените предполагаха, че много от "братята" му ще са подобни на него - заради сходното количество химични вещества в мъглявината, от която те са се образували. След дългогодишни търсения и изследвания, учените са намерили звезда, която на практика е идентична на Слънцето, предава ScienceAlert.

Звездата HD 186302 се намира на около 184 светлинни години от нас, което за мащабите на Вселената е едно сравнително близко разстояние. Тя има същият състав като Слънцето и е на една и съща възраст с него. Размерът и светимостта на звездата също са идентични.

Според астрономите всички данни за това Слънцето и HD 186302 да са се родили в една и съща мъглявина са налице.

Учените теоретизират, че е много възможно планетите около "брата-близнак" на Слънцето да са подобни на нашите. Възможно е преди около 4 милиарда години, когато двете звезди са били много по-близо една до друга, астероиди с вода и прости форми на живот да са се прехвърлили от едната система на другата.

Периодът в зората на нашата Слънчева система е бил белязан от интензивни сблъсъци и пренос на космически материал. Известно е, че на Земята има астероиди, чийто произход е от Марс.

Астрономите заявяват, че ще започнат да проучват HD 186302 за наличие на планети, като досегашните им изследвания са публикувани в журнала Astronomy and Astrophysics.