В Китай се родиха първите хибриди между прасе и маймуна, като от осем екземпляра са оживели само два, пише в. "Метро".

При провеждането на експеримента в четвъртия ден на зачатието в 4 хиляди свински ембриона били въведени изкуствено отгледани клетки от маймуни. От родените десет екземпляра, осем починали в лабораторията след първата седмица и само два оживели.

Китайските изследователи от института "Танг Хай" в Пекин се надяват, че генетичният експеримент ще даде възможност за отглеждане на човешки органи вътре в животни за трансплантация. Резултатите за сега дават надежда на изследователите - в сърцата, черните и белите дробове на прасенцата е имало ДНК от дългоопашати макаци.

Едно от оцелелите прасенца-хибриди

Снимка: Tang Hai

Новата цел на китайските учени е да създадат напълно здраво животно, което да бъде дълголетно, а органите му да са съставени почти изцяло от клетки на примати.

Това не е първият път, когато хибридните животни са били отглеждани в лаборатория. През 2010 г. екип от учени от университета Станфорд в Калифорния създаде мишка с панкреас на плъх.

През 2017 г. изследователи от Института Салк в Калифорния създадоха човешко-свински химери. Една на всяка 100 000 клетка бе човешка. Етични съображения обаче доведоха до прекратяването на експеримента и унищожаването на ембрионите. От Института Салк се опасяваха, че мозъка на прасетата хибриди може да бъде "твърде човешки". Поради тази причина китайските учени са създали хибриди между маймуни и прасета.

Пред биолозите стои проблемът по направата на всички органи в животните "човешки", без мозъкът. В противен случай, получените хибриди биха прекрачили етичните граници, категорични са учените.