Повърхността на Земята не е гладка и равномерна, като същото важи и за нейните недра. На някои места например има големи струпвания на метали, докато на други преобладават рехавите пясъчни скали. Всичко това оказва влияние на... сателитите в Космоса.

Учените откриват, че гравитацията на Земята не е напълно равномерна по цялата ѝ повърхност. Отклоненията са незначителни за хората и животните, но могат да унищожат скъпоструващи сателити.

Астрономите обясняват, че когато гравитацията на някое място е по-силна, то сателитът може да се снижи с няколко сантиметра, спрямо планираната си височина. Там обаче той се сблъсква с по-голямо количество съпротивление, което допълнително намалява височината на орбитата му. Така в крайна сметка апарати, предвидени да оцелеят десетилетие в орбита, падат много по-рано от планираното.

За да извършат точна карта на гравитационните аномалии на Земята, руски учени планират да изстрелят в орбита стъклена сфера. Апаратът ще е със сложна вътрешна структура, но няма да има двигатели или електроника. По същество той ще е пасивен отражател на лазерни лъчи, осигуряващ възможност за измерване на разстоянието до него с помощта на лазерен далекомер с точност до 0,1 мм. Именно така ще бъде картографирано и гравитационното изменение.

Вижте как изглежда стъклената сфера >> >> >>

Стъклената сфера ще се отправи към Космоса на 25 декември от космодрома в Плесецк. Тя ще бъде изстреляна от ракетата "Рокот" - цивилен вариант на съветската междуконтинентална балистична ракета УР-100Н.