Японската Агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) през август започва да приема заявки от местни и чуждестранни изследователи, на които да бъдат предоставени образци от повърхността на астероида Рюгу, събрани и донесени на Земята от сондата "Хаябуса-2", съобщават ТАСС и БТА, цитирайки информация на японския в."Йомиури".

От донесените на Земята 5,4 грама образци от астероида, 0,5 грама вече са предоставени на осем изследователски групи в Япония, а други 0,5 грама миналата година е получила американската космическа агенция НАСА.

Пред юни ДЖАКСА съобщи, че след първия кръг на разглеждане на подадени заявки за изследване на образците, са били одобрени 40 от общо 57 запитвания за 0,23 грама от пробите.

На 5 декември 2020 г. японският космически апарат "Хаябуса-2" достави до Земята образци от астероида и приключи шестгодишната си мисия до Рюгу. Астероидът е с диаметър 900 метра и се намира на 280 милиона километра от Земята. Учени вече откриха образци на над 20 аминокиселини в пробите, което би могло да е потвърждение за теорията за космически произход на живота на Земята.

След като пусна пробите на Земята, "Хаябуса-2" се отправи на нова мисия, до астероида 1998 KY26. Очаква се космическият апарат да кацне на повърхността му през юли 2031 г. и да събере проби от нея.