Следващият марсоход на НАСА успешно премина първите си тестове. "Mars 2020 вече има шофьорска книжка", казва Рич Рийбър, ръководител на системите за движение на марсохода в изявление в сайта на НАСА.

Тестовете са изпробвали способността на Mars 2020 да се движи самостоятелно и да се справя с теглото си. Демонстрирани са и много от функциите за автономна навигация на марсохода. Всичко е преминало успешно, казва Рийбър.

Mars 2020 ще може да се справя с повече задачи самостоятелно и ще преценява по-добре какъв маршрут да поеме. Той има подобрен навигационен софтуер и допълнителен компютър, който ще е само за обработка на снимки и картографиране. Използва и подобрени, по-здрави колела, като ще може да изминава средно по около 200 метра за един марсиански ден.

Марсоходът трябва да потегли към Марс през юли или август 2020 година. Ако всичко премине успешно, трябва да кацне на Червената планета на 18 февруари 2021 година.

Mars 2020 ще търси следи от микроби или други останки от организми на планетата. Също така ще изследва геологията и климатичните условия в по-големи детайли, като информацията ще се използва в подготовката на първата човешка мисия.