Учени от университета "Вашингтон" в Сиатъл успяха да свържат в мрежа мозъците на трима доброволци, което е позволило те да си изпращат помежду си мисли и команди. Интерфейсът е наречен BrainNet, но технологията все още е в началната си фаза на разработка, съобщава сайтът Technology Review, цитиран от technews.bg

През последните години учените усилено разработват инструменти, които дават възможност за четене на мисли и прехвърлянето им в мозъка на друг човек. Засега подобни технологии имат ограничен ефект, но демонстрират фундаментална възможност за обмен на информация.

През 2015 г. изследователи от университета "Вашингтон" успяха да свържат мозъка на един участник в експеримента с мозъка на друг, използвайки електроенцефалография (EEG) за регистриране на електрическата активност на мозъка и транскраниална магнитна стимулация (TMS), за да предават информацията. По време на експеримента доброволците участваха в игра с въпроси.

Новият експеримент е проведен от същия екип, начело с Андреа Стоко, като участниците, изолирани един от друг, си изпращаха мисли, докато играят Тетрис.

Двама от участниците, с екипировка за EEG, виждат екрана напълно и могат да изпращат "команди" за завъртане на фигурките към третия участник, който вижда само горната част на екрана, където се появяват фигурките - за да ги обработва правилно, той получава команди с помощта на TMS.

За да предаде команда за ротация, например, съответният участник трябва да погледне светодиода на ръба на екрана, мигащ на честота 15Hz. Втори светодиод, мигащ с честота 17Hz, служи за предаване на команда за отхвърляне на завъртането.

Възприемайки мигането на светлината, мозъкът генерира импулси със същата честота, което се регистрира от EEG. При стимулиране на определени части от мозъка на тази честота с помощта на TMS, у човека възниква усещане за светкавица. След като получи сигнали от двамата партньори, "приемникът" изпълнява правилната команда.

Учени демонстрираха фундаменталната възможност за обмен на информация между човешки мозъци

Снимка: MIT Technology Review

За да усложнят експеримента, учените се опитват да променят произволно командите, изпращани към "приемника". Така те въвеждат елемент на грешка, присъстващ в истинската комуникация. Оказва се, че човек може да различи правилната информация от невярната, ако разполага с описания "протокол" за взаимодействие с партньорите.

Според изследователите, технологията може лесно да се мащабира - както по брой на участниците в мрежата, така и по разстоянията, които ги разделят.

Научният доклад от експеримента е публикуван в arXiv.