Навръх християнския празник Петдесетница - на 12 юни, от 10:00 до 16:00 часа ще се състои тазгодишният Ден на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория "Рожен" (НАО) към Института по астрономия на БАН.

Вижте снимки от НАО "Рожен" >> >> >>

По традиция посетителите на най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа ще разглеждат безплатно съоръженията в обсерваторията, сред които е двуметровият телескоп. През тази година ще може да се види площадката на бъдещия 1,5-метров телескоп, чието официално откриване е насрочено за края на лятото, когато той ще заеме своето място в научната програма на Института по астрономия.

През май в Австрия успешно преминаха тестовeте на новото съоръжение с оптична система Ричи-Кретиен, производство на австрийската фирма ASA Astrosysteme GmbH. Основна задача на новия телескоп ще бъдат наблюденията на бързо променливи обекти, участието в международни кампании за проследяване на малки тела от Слънчевата система, на променливи звезди и квазари.

След издигането на фундамента и на колоната за бъдещото устройство, идва ред на наблюдателната кула с купол, с диаметър 8 метра и с височина 6 метра, в която ще се помещава изцяло роботизираният, дистанционно управляем телескоп. Тя ще е в близост до кулите на двата по-малки телескопа - това са 60-сантиментовият Касегрен и 50/70-сантиментровият Шмит. Изграждането на новия телескоп се финансира по Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от Министерството на образованието и науката.

Денят на отворените врати предоставя възможност за среща с дежурния екип астрономи, който ще разкаже за научните задачи, по които се работи в момента в НАО "Рожен", както и за перспективите пред обсерваторията.

Събитието съвпада с храмовия празник на параклиса "Света Троица", издигнат през 1935 г., който се намира до входа на наблюдателната кула на двуметровия телескоп.