Специалисти от университета на Ливърпул, Великобритания, изучаващи историята на магнитното поле на Земята, са установили, че силата му периодично намалява, след което отново се увеличава. Продължителността на тези цикли е около 200 милиона години, пише сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Авторите на изследването са направили геомагнитен анализ на скални проби от древни потоци лава в Източна Шотландия. Образците са били на възраст между 200 и 500 милиона години.

Резултатите са показали, че преди 332-416 милиона години силата на геомагнитното поле е била с 25 процента по-слаба в сравнение със сегашната. Подобен спад е настъпил и преди 120 милиона години. Изследователите наричат този период среднопалеозойски диполен минимум.

Учените са стигнали до заключението, че силата на земното магнитно поле е циклична и отслабва на всеки около 200 милиона години.

Магнитното поле на Земята предпазва планетата от радиация. Учените отдавна са установили, че то е нестабилно. Северният и южният му полюси постоянно се изместват и дори могат напълно да разменят местата си. Знанието за минали промени в полето може да подскаже как то ще се държи в бъдеще.

Отслабването му има пряко въздействие върху живота на планетата. Наскоро изследователи установиха, че масовото измиране през периода девон-карбон е свързано с повишени нива на ултравиолетови лъчи. В същото време силата на земното магнитно поле значително се е понижила.