НАСА ще се възползва от услугите на украинския бизнес за изследването и усвояването на Луната, предава РИА "Новости", позовавайки се на посолството на Украйна в САЩ. За целта е била проведена среща между ръководителя на НАСА - Джим Брайдънстайн и посланика на Украйна в САЩ - Валерий Чалий.

Американците имат интерес към конструкторското бюро "Южное", което разполага с капацитета да създава ракети и ракетни двигатели. Първата степен на ракетата "Антарес" има версия с украински двигатели, работещи на смес от течен кислород и керосин.

Вижте как изглежда ракетата "Антарес" >> >> >>

Украинските двигатели на практика представляват модифицирана версия на съветския агрегат НК-33, който е трябвало да изстреля най-мощната съветска ракета "Н-1" към Луната с космонавт на борда. "Н-1" се проваля, заради сложната комбинация от 30 на брой ракетни двигатели в първата си степен, смъртта на Корольов и яростната конкуренция между различните конструкторски екипи. Двигателят НК-33 обаче се оказва доста способен и надежден.

Според запознати, украинските специалисти ще помогнат на НАСА по-бързо да осъществи планът си за постоянно присъствие на Луната. Ракетата "Антарес" и нейни модификации ще се използват за доставянето на товари до бъдещата космическа станция в орбита около естествения спътник на Земята.

"Постигнахме договореност за сключване на договори за сътрудничество и използване на космическото пространство за мирни цели", съобщават от украинското посолство във Вашингтон.