Проучване откри доказателства за дузина големи обекти, разположени отвъд най-външния периметър Слънчевата система. Обектите се намират извън Пояса на Кайпер - пръстен, състоящ се от хиляди големи, ледени обекти и планети джуджета, започващ от орбитата на Нептун.

Според някои учени дори може да има "втори" пояс, който се намира отвъд този на Кайпер.

Масата на "нещо" отвъд пояса а Кайпер е причина за елипсовидната орбита на множество обекти в него, включително на тази на бившата платена Плутон.

Една от теориите е, че в края на Слънчевата система има масивна неоткрита досега планета. Но също толкова вероятно е това да са една дузина обекти или дори хиляди по-малки късове.

Учените вече имат и конкретни доказателства. Сондата New Horizons на НАСА се намира отвъд пояса на Кайпер. Но сензорите й продължават да откриват прах, индикатор за сблъсъци между обекти наблизо.

Използвайки траекторията на New Horizons, астрономите сверяват данните с кадри на японския телескоп Subaru. Така те откриват 12 големи обекти. По думите им е възможно в бъдеще да се открият много по-големи планетоиди или дори планети-джуджета в неизследвания далечен регион.