Учени смятат, че пещери на други планети и луни могат да са перфектното място, за зараждане на живота или за основаването на колония. За сега мисиите на НАСА са открили наличието на пещери на Луната и Марс. Те са образувани от изстинали потоци лава, формирали кухини, подобни на тунели, съобщава Science Alert.

Подобни, създадени от лава тръби има и на Земята, като най-дългата се намира в Хавайските острови и достига 65,5 километра дъжина.

През 2009 г. лунна сонда на НАСА засне вход на пещера в района на Мариус Хилс. Няколко години по-късно, индийският апарат Chandrayaan-1 забеляза още кухини.

Вижте как изглеждат пещерите на Марс и Луната >> >> >>

На Марс също има заснети пещери, които са създадени от лава. Според учените условията в тези пещери е подходящо за развитието или запазването на извънземен живот. Повърхността действа като щит срещу космическата радиация, тъй като Луната и Марс нямат магнитно поле, което да ги предпазва от заредените частици на Слънцето.

"Ако Марс някога е бил домакин на живот, той може да се е запазил в пещерите на планетата или да се е преместил там, тъй като условията на повърхността са ставали все по-сурови", пише планетологът Сид Перкинс в статията си.

"Всъщност някои изследователи предполагат, че в подземните убежища на Червената планета все още може да има живи микроорганизми", Паскал Лий, планетарен изследовател в НАСА.

Американската космическа агенция има списък от около 1000 обекта на Марс, за които се предполага, че са входове на пещери. Изпращането на роботизирана мисия до някой от тях е много вероятно, като това ще се случи в бъдеще и след добиване на повече информация.

Според някои учени е доста вероятно тези пещери да се превърнат и в бъдещ дом на човешки колонии. Водещият фактор отново ще е защитата, която повърхностният слой предлага срещу радиацията.