Вижте снимки >> >> >>

 


Изображения получени от сателита Марс Риконъсънс Орбитър (Mars Reconnaissance Orbiter) обикалящ в орбита около Марс, разкриват, че пустинната и безплодна Червена планета не е толкова суха, а може би дори не е и безжизнена.

ВИДЕО >> >> >>

 

След задълбочен анализ на събрани данни и снимки, от НАСА са заключват, че тъмните ивици, формиращи се по марсианските склонове през лятото всъщност течна солена вода.

Марс не е сухата, безводна планета, която си мислехме, че е в миналото“, заяви Джим Грийн, директор за планетарна наука на агенцията по време на пресконференция, съобщава БГНЕС.

„При определени обстоятелства, течаща вода беше открита на Марс“, каза още Грийн.

От дълго време учени вярват, че на Марс някога е имало течаща вода, която е била отговорна за формирането на долините и каньоните на планетата.

Според Грийн обаче това се е променило преди 3 млрд. години, след значително климатично явление.

Нашите роувъри откриват там много повече влажност във въздуха“, каза директорът по планетарна наука в централата на НАСА.

Машините също така са установили, че в почвата има много повече влага, отколкото се е очаквало.

Преди около четири години учените за първи път наблюдаваха тъмни черни ивици, спускащи се по повърхността на планетата. Тогава учените нямаха необходимите доказателства, че тези ивици всъщност са вода. Сега обаче след внимателно проучване и анализи подобно твърдение може да бъде потвърдено.

Тъмните ивици се появяват при темпуратура над -23 градуса по Целзий, но понякога водата остава течна и при - 70 градуса по Целзий.

Благодарение на насищането на водата с определени минерални соли, точките на замръзване и изпаряване на водата се променят, а живителната течност може да се задържи достатъчно дълго в течно състояние, за да "се стича" по марсианските склонове.

Според НАСА е важно да се установи източникът на водата на Марс.

Предполага се, че водата може да извира под повърхността или да се кондензира в атмосферата на планетата.

Според НАСА откритието ще направи евентуалната колонизация на Марс по-лесна и евтина.

От НАСА планират да изучат по-подробно течната водата на Марс, както и възможността в нея да има живот.

Обсъждат се и нови мисии до Червената планета.

През студените нощи на Марс има течна вода >> >> >>