Складове за оръжие и боеприпаси на оръжейния търговец Емилиян Гебрев бяха последователно взривявани през 2011, 2015 и 2020 година. След доста години прокуратурата най-сетне обясни преди две седмици, че има връзка между взривовете, опита за отравяне на Гебрев, както и че взривовете са диверсия на агенти на ГРУ. Присъствието на руски агенти на българска територия по време на тези събития се потвърждава и от разследващия портал Bellingcat. Продукцията в тези складове е била предназначена за Украйна, която е в сериозен конфликт с Русия.

През 2012 година има обаче и друг взрив в български оръжейни складове - тези на Петолъчката, край Сливен. Там е взривена продукция за десетки милиони предназначена за Грузия. Според документите взривът е станал непосредствено преди експорта на продукцията за Грузия през пристанище Бургас. Унищожени са автомати и картечници "Калашников", гаубици 2С1, "Гвоздика", снаряди за оръдия Д-20, и реактивни снаряди.

Официалната версия поддържана от прокуратурата е за "промишлен инцидент". Полицията обвинява Десислав Делев, собственик на Берета Трейдинг и ръководителя на производство Иван Пеев. Въпреки това дори след 9 години делото е на първа инстанция.

Обвинението на прокуратурата противоречи на свидетелските показания. Складови работници от "Берета трейдинг", които са очевидци на произшествието, дават съвсем различни показания за случилото се. Те твърдят, че са видели пожар в Цех №1, ярък пламък, който в първия момент им е изглеждал като силен пожар. Те дори са тръгнали да гасят пожара и да викат пожарната. Минути по-късно са чули взривът от експлозията на склада и са видели разрушенията от експлозията .

Тези показания показват сходство с останалите четири експлозии на територията на България, в които прокуратурата призна участието на руските тайни служби. Ето защо би следвало да се стартира ново разследване по взрива на Петолъчката. Това разследване би показало, че не всички складове са унищожени от експлозии, а от взривно горене. В повечето сгради околните защитни валове остават непокътнати. Интересно е как взривът в склад №1 е достигнал до другите складове, а тревата по защитните валове е останала непокътна и не е опожарена?

Това поставя под съмнение официалните заключения, че става дума за производствена авария, по скоро навежда на мисълта, че всеки обект е бил подпален и взривен по отделно. Държаното обвинение обаче игнорира тези съществени подробности, като все още обвиняеми по делото са собственика на "Берета холдинг" Делисслав Делев и началника на производството Иван Пеев, а девет години след "инцидента" делото е все още на първа инстанция.

Отравянето на г-н Гебрев и последните експлозии на складове с боеприпаси, показват ясно, че руските тайни служби действат в България. Изследователската група документира Bellingcat документира, че Владимир Мойсеев , руски гражданин с псевдоним Владимир Попов, който е идентифициран от Чешките тайни служби като агент на ГРУ е през 2014 бил 4 пъти в България.

Новата информация за причините за взривовете във военните заводи подсказва, че разследването на прокуратурата е непълно. Най-малкото което сега трябва да бъде направено е назначаването на нови експертизи, поне по случая Петолъчката.


Платена публикация.