След масовото навлизане на все по-големите размери телевизори, 32-инчовите модели смениха своето място в сегмента, като започнаха да се приемат повече като компактни и да се използват предимно в малки стаи - кухни, спални, детски стаи. Ако и вие сте на път да се сдобиете с удобен телевизор, който не заема място и може да се гледа спокойно отблизо, прочетете следващите редове. В тях ще ви разкажем какви са реалните размери на този тип телевизори, както и от какви разстояния е добре да се гледат, за да се насладите на едно истински добро изживяване. На вас остава да прецените дали това ще бъде удачно за вашата стая.

Размери според марката

Знаете, че когато се говори за телевизори 32 инча, става дума за диагонала на екрана. Това обаче не дава реална представа за габаритните размери на самия телевизор - ширината, височината и дълбочината заедно с рамката.

Приблизителните размери на 32-инчовите телевизори са 71/42 см, но все пак при различните производители размерите могат да варират заради разликите в материалите, рамките и моделите. Ето кратък списък с приблизителните размерите на най-популярните марки:

Samsung - 15,5/72/48 см

Sony - 17,5/74/48 см

Hisense - 8,5/72/43 см

TCL - 18/73/48,5 см

Vizio - 18/73/49,5 см

Разстояния за гледане

Различните размери телевизори имат различни оптимални разстояния, от които можете да ги гледате, за да виждате картината перфектно, да не натоварвате очите, да избегнете главоболието и да получите перфектно преживяване. Колкото по-голям е телевизорът, толкова по-отдалече ще трябва да го гледате, за да не се налага да движите главата си, когато искате да обхванете картината с един поглед. Когато знаете оптималното разстояние, ще ви е по-лесно да определите дали съответният телевизор е подходящ за вашето помещение, или ще трябва да изберете по-голям или по-малък.

Най-грубо разстоянието се измерва, като умножите височината на телевизора по 3.

Телевизорите 32 инча са доста компактни и могат да се гледат спокойно от близка дистанция. Ако използваме гореспоменатата формула, идеалното разстояние между вас и екрана трябва да бъде от 1,3 до 1,5 метра.

И все пак, дистанцията зависи и от разделителната способност на дисплея. Колкото по-висока е тя, толкова по-близо до телевизора можете да седите, без да виждате пикселите в картината. Когато търсите телевизори 32 инча, ще забележите, че обикновено резолюцията им е 1080р и за тях гореспоменатото разстояние е перфектно. Ако изберете по-високата 4К резолюция, за този тип устройства това няма да има съществено значение, тъй като визуалната разлика е трудно да се открие с просто око при такъв размер на дисплея.

Зрителен ъгъл

Вероятно сте забелязали, че ако застанете встрани до дисплея, картината се затъмнява и не я виждате ясно или изобщо не я виждате. В такива случаи специалистите говорят за зрителен ъгъл, в който можете да виждате изображенията добре. Този ъгъл е важен за вас, ако телевизорът ще се гледа от много хора в стаята.

Повечето телевизори 32 инча имат 30-градусов зрителен ъгъл и ще трябва да съобразите разположението на зрителните места с него. За предпочитане е също да изберете LED телевизор, който има по-ярък дисплей и по-добър контраст.


Материалът е предоставен от eMAG.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО