Дигитализацията обхваща все по-голяма част от живота ни. Работа, учене, почивка - всичко това се случва пред екрана за милиони, а може би и за милиарди хора. Страната ни не е пропусната от тези тенденции, а днес мнозинството от съгражданите ни имат поне едно умно устройство.

Смартфон, таблет или лаптоп - това е въпросът. Всичко зависи от това, за какво смятаме да ползваме устройството. Умният телефон е винаги до нас, но истината е, че от него трудно можем да работим или учим.

Междувременно границата между таблетите и лаптопите е все по-размита. Да, има мобилни компютри с мощен хардуер на цена от над 2 500 лева. Подобна покупка обаче е нишова и подходяща единствено за запалени геймъри или специалисти по видео обработка.

Мнозинството у нас търсят лаптопи, чиято цена гравитира около 1 000 лева. В общия случай това означава процесор от входящо ниво, малко памет, липса на отделна видеокарта и не особено добър екран.

Тази година на пазара дебютира таблет, който предлага по-високи параметри и по-достъпна цена от редица лаптопи.

Новият Huawei MatePad

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Кой е таблетът, с който можем да заменим компютъра?

В средата на май излезе най-новата версия на Huawei MatePad. Таблетът идва с иновативна смарт клавиатура и множество полезни функции. Гърбът и рамките са метални, профилът тънък, а теглото на устройството е едва 450 грама.

Вижте как изглежда новият Huawei MatePad >> >> >>

Това, което можем да твърдим след едномесечен тест е, че Huawei MatePad се справя по-добре с редица задачи от лаптопите в ценовия клас до 1 000 лева. Да започнем с характеристиките.

Новият Huawei MatePad разполага с 10,4-инчов FullView дисплей с 2K резолюция. Яркостта е от 470 нита, а IPS матрицата гарантира живи и точни цветове с почти пълно sRGB покритие. Екранът поддържа и работа със стилус.

Дисплеят разполага още със сертификатите TÜV Rheinland Low Blue Light и Flicker Free. Те гарантират ниски нива на синя светлина и цялостна защита за зрението на потребителите.

Новият Huawei MatePad

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Процесорът е 8-ядреният Kirin 710A, чиято мощност е допълнена от графичния ускорител Mali G51. Вътрешното пространство е 128 GB, като тя лесно може да се увеличи с micro SD карта. RAM паметта е 4GB. 

Благодарение на оптимизацията на Huawei таблетът се справя без затруднение с най-мощните игри. Без значение броя на подпрозорците, браузърът ще се справи със задачите си.

Заедно с новия Huawei MatePad идва и Bluetooth умна клавиатура. Клавишите й са специално направени да са удобни за продължително писане.

Huawei MatePad може да работи с безжична мишка, но истината е, че само с пръста си може да свършите всичко необходимо.

Таблетът е снабден с огромна батерия от 7250 mAh, която е способна да издържи дни без зареждане при нормална употреба. Устройството се справя без проблем и с 12-часов филмов маратон.

Новият Huawei MatePad

Снимка: Huawei

С бързото 22,5-ватово зарядно Huawei SuperCharge ще напълните батерията от 0 до 100 процента само за 2,5 часа.

Звукова система е с четири високоговорители, настроени от Harman Kardon и характеризиращи се с плътен и дълбок бас. Таблетът има три микрофона и специално разработена технология за шумопотискане. Така дори в стаята ви да е шумно, събеседниците ви ще могат да се концентрират върху вас.

На гърба има 13-мегапикселова камера, а за нуждите на видеоконферентните разговори отпред е монтирана 8-мегапикселова камера. И двете снимат видео във Full HD резолюция.

С всичко казано до тук придобиваме идея за характеристиките на таблета, но не и за истинските му възможности. А те са меко казано високи.

Новият Huawei MatePad

Снимка: Huawei

Върхово ниво на функционалност

Благодарение на оптимизираната операционна система, таблетът има функции, които неговите конкуренти нямат.

На първо място новият MatePad може да работи като едно цяло с други устройства на Huawei. Таблетът се свързва със смартфона само с едно плъзване на пръста. Още едно плъзване и вие вече прехвърляте файлове и снимки от едното устройство на другото.

От таблета може да осъществявате разговори и на практика да контролирате всички функции на смартфона.

Съвместната работа с компютър става също толкова лесно.

Новият Huawei MatePad

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Новият MatePad поддържа функциите Multi-Window и App Multiplier.

С Multi-Window може да отваряте и работите едновременно в 4 различни приложения. Благодарение на тази функция вие може да си водите бележки, докато гледате видео лекции.

Снимка: Huawei

С App Multiplier може да изпълнява две задачи поотделно в рамките на едно приложение. Например, при онлайн пазаруване можете да сравнявате два елемента един до друг на екрана. Функцията гарантира и гладката работа в пейзажен режим на приложения, които не го поддържат.

В AppGallery може да намерите всички необходими приложения, а търсачката Petal на практика ви дава достъп до почти всяко приложение, създадено за Android.

Достъпност

Крайният резултат е, че на новия MatePad вие може да работите, да учите и да се забавлявате по същия начин, по който бихте го правили и на лаптоп. Благодарение на удобната клавиатура ще забравите, че пред вас е таблет, а не мобилен компютър.

MatePad е изключително компактен и може да е винаги до вас - на палатка в  планината или на къмпинг в морето. Така няма да изпуснете важен мач или ще може да се приспите с филм без значение къде се намирате.

Новият Huawei MatePad

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Специален режим пък превръща таблета в удобна електронна книга.

Камерата, микрофоните и говорителите са специално настроени за видеоразговори, клавиатурата е удобна за продължително писане, а работата с няколко приложения наведнъж правят таблета неразличим от компютър.

Благодарение на мощния процесор и добър дисплей вие ще може да играете игри, като PUBG Mobile, Asphalt 9: Legends, World of Tanks: Blitz и други. Ако имате стилус, то може да ползвате таблета дори за рисуване и графичен дизайн.

Новият Huawei MatePad е едно изключително функционално и достъпно устройство. Цената на LTE версия е 729 лева, а Wi-Fi версия струва само 679 лева. Изключителното съотношение между цена и възможности на таблета го класира пред някои лаптопи.

Най-изгодните оферти за новия MatePad и останалите устройства на Huawei може да откриете тук >>>

Новият Huawei MatePad

Снимка: Huawei