Денят на вземане на заплатата - малкият празник за всеки от нас. Още с получаването на парите обаче, започва и тяхното харчене. Битови сметки, храна, нови маратонки, нещо за колата, нещо за дома и какво ли още не - плащанията са се превърнали в неизменна част от ежедневието ни. И докато преди десетилетие повечето от тях се извършваха в кеш, то днес масово ползваме карти - кредитни или дебитни. Предимствата са ясни - не ни се налага да се разхождаме с големи количества кеш в себе си, а картата е защитена с ПИН код.

Но също като книжните пари, ние най-често държим банкова си карта в портфейла.. Какво би станало, ако забравим някъде портфейла си, а сме вече в магазина и не разполагаме с пари в брой ?

От друга страна, днес доста покупки могат да се направят изцяло онлайн. Пазаруванията стават направо от дивана, докато скролваме на смартфона. Без значение дали ползваме някое специално приложение за покупки или пък не, всичко е само на няколко клика от нас. Или почти всичко.

За някои неща все пак трябва да отидем до магазина или пък да се разходим из града.Тогава възниква въпросът има ли начин, да дигитализираме физическите си плащания и дори самия си портфейл и да продължим да плащаме от смартфона дори навън? Изненадващо, но отговорът на този въпрос е - да!

Дигиталният портфейл

Чрез дигиталния портфейл ще имате по-голям контрол над финансите си

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Решението на проблема с необходимостта от носенето на физическия портфейл се намира в дигитализирането му. Това става чрез мобилно приложение. като своя традиционен събрат, дигиталният портфейл е винаги до нас - в смартфона. Чрез него може не само да се плаща, но и да се изпращат или получават пари. Употребата му е сигурна и надеждна. Вие например може да използвате пръстовият си отпечатък или лицето си вместо ПИН код, за да оторизирате плащания. По този начин трудно някой би могъл да източи сметката ви, даже и да получи достъп до смартфона ви.

Дори да не разчитате на своите биометрични данни за плащания, то дигиталният портфейл отново дава сигурност, заради допълнителното ниво на криптиране, което предлага. Чрез него вие може да сте много по-спокойни за своите пари, докато продължавате да ги използвате по най-лесния и удобен начин.

Плащането със смартфон в България

Може изцяло да замените банковата си карта при безконтактните пащания

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

След като стана ясно какво точно е дигиталният портфейл и защо той е осигурен, идва следващият логичен въпрос - Можем ли да се възползваме от тази услуга в България?

Отговорът отново е да. Всъщност от известно време аз съм заменил физическия си портфейл със своя смартфон и убедено мога да заявя, че всичко е много по-лесно и приятно. Освен повишената финансова сигурност, комфорта да излезеш единствено със смартфона в джоб си и да знаеш, че можеш да плащаш с него е доста голяма.

Как става всичко?

 

Услугата на VIVACOM е изключително надеждна и лесна за употреба

Снимка: VIVACOM

Най-удобната за мен дигитализация на портфейла започна с инсталацията на Pay by VIVACOM. Приложението може да се изтегли безплатно от App Store, Google Play или новия магазин на Huawei - AppGallery. Може да го използвате, независимо на кой оператор сте абонат. Ако пък сте клиент на VIVACOM, то няма да заплащате месечна такса за употребата на апликацията и ще получите допълнителни преференции.

Единственото условие, за да могат потребителите да извършват безконтактни плащания на ПОС терминали през Pay by VIVACOM, е устройството да поддържа NFC функция. В последните години повече телефони, дори тези от по-ниския клас, поддържат NFC, така че това не е проблем. Потребителите на Pay by VIVACOM вече могат да се възползват и от най-новата услуга - физическа карта Mastercard Digital First. Vivacom е не само първият телеком, но е и сред първите, които предлагат Mastercard Digital First. Това е дебитна карта, на която за разлика от другите платежни карти има изписано само името на картодържателя. Няма номер, срок на валидност, код за плащания в интернет или друга чувствителна информация. Данните са достъпни само чрез приложението, отново след потвърждение с биометрия или с код.

Щом инсталирате Pay by VIVACOM може да избирате между два плана. Стандартният е наречен SMARTPAY и е без месечна такса за ползването му. Вторият е VIVAPAY е без месечна такса за клиенти на телекома. За всички останали цената е 3,99 лв. на месец.

И двата плана ви предоставят индивидуален IBAN, безплатни трансфери между потребители в мрежата на приложението, безплатна виртуална дебитна карта и зареждане без такса на сметката в приложението до определена сума в зависимост от тарифния план.

След това може спокойно да започнете да плащате със смартфона си - офлайн и онлайн.

Предимствата на Pay by VIVACOM обаче не свършват до тук. Навярно имате карти за отстъпки към някой магазин за хранителни продукти или други услуги. Магазини като IKEА, Billa, Metro, Хиполенд и много други. Е, приложението на VIVACOM ги дигитализира и вие може да ги съхранявате на най-удобното място, което е винаги до вас - смартфонът. Така ще може винаги да ползвате картата си за намаление, стига телефонът ви да е във вас.

Pay by VIVACOM може да се използва и за управление на бюджета. В него вие може да въвеждате покупките си и да следите колко сте изхарчили за храна, дрехи и излизания и на база на тази информация да извършите оптимизации по бюджета си. Историята на всички извършени плащания до момента се намира на основния екран на приложението. На практика Pay by VIVACOM ви помага да пестите пари.

Може да повишите значително финансовата си сигурност, като дигитализирате портфейла си

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Употребата на самия дигитален портфейл също е много лесна. След като се сдобиете с него, го зареждате с друга платежна карта или банков превод и започвате да плащате със смартфона. Възможно е да осъществявате както безконтактни плащания, така и да пазарувате онлайн. Ако нещо ви притеснява - само с едно докосване може да блокирате или отблокирате своята карта, като направите плащанията с нея невъзможни. След всяко плащане вие веднага получавате нотификация.

Нека продължим с въпроса за сигурността. Оторизирането на плащанията в Pay by VIVACOM е защитено от биометрични методи, като пръстов отпечатък и лицево разпознаване. Ако искате, може да зададете и ПИН код, който е различен от този на смартфона ви.

Изпращането и получаването на пари между потребители на приложението също стават за секунди и без такси. Почерпката никога не е била по-лесна. Може да пращате пари по телефона на свои приятели, за да вземат бира, докато идват към вас, за да гледате заедно мачовете през уикенда. За пращането на пари е необходим единствено мобилен номер. Трансферите могат да се извършват и с QR код.

Истината е, че след като дигитализирате портфейла си, ще се почувствате много по-сигурно и комфортно. Ще спрете да се разхождате с пари в брой и да се притеснявате да не ги загубите или да ви ги откраднат. Още на първия ден ще оцените удобствата на новата технология и ще се запитате, защо не сте започнали да плащате чрез смартфона си по-рано.

Платежните услуги през приложението Pay by VIVACOM се предоставят от "Пейнетикс" АД - дружество за електронни пари, притежаващо лиценз, издаден от БНБ с решение №44 от 11.04.2016 г. БТК ЕАД е доставчик на приложението Pay by VIVACOM и представител на "Пейнетикс" АД, вписан в регистъра на БНБ по чл.19 от ЗПУПС. "Файър" е доставчик на технически услуги за БТК ЕАД.