Justin се разработва от 10 години, като постепенно се усъвършенства и придобива нови умения, пише Wired, цитиран от technews.bg.

Така например, Justin може да борави ловко с инструменти, да прави и изпраща снимки, да улавя летящи обекти в условия на безтегловност, да разпознава и преодолява препятствия, разкриват от инженерният екип, ангажиран с проекта в DLR.

Поредното подобрение на робота е обновена версия на софтуера, която повишава степента на самостоятелност на Justin. За разлика от много други роботи, Justin е способен да формира самостоятелно алгоритмите си за действие, изхождайки от поставените задачи, т.е. не е необходимо предварително програмиране на всичко.

По време на последните изпитания само за две минути немският робот е успял да ремонтира слънчев панел, монтиран в лаборатория в Мюнхен. Нещо повече, контролът на действията на Justin е извършван от Космоса – по-конкретно, от борда на Международната космическа станция.

Justin, бъдещият колонизатор на Марс, е висок почти два метра и тежи около 200 килограма. Всяка ръка на робота може да повдигне предмети с тегло до 15 килограма.