Абонатите на услугата за стрийминг на музика Apple Music, които притежават и устройства с Android, вече могат да изтеглят приложението Apple Music Classical за тях от Google Play. За отбелязване е, че собствениците на iPad и Mac все още не са получили версия на Apple Music Classical за своите устройства.

През 2021 г. Apple обяви придобиването на услугата за стрийминг на класическа музика Primephonic, която според нея трябваше да се слее с Apple Music чрез ново приложение до края на 2022 година. Версията за iOS на приложението Apple Music Classical беше пусната с няколко месеца закъснение, на 27 март. То позволява на потребителите да търсят класическа музика, която интерфейсът на Apple Music не предоставя. От вторник собствениците на устройства с Android могат да използват тези функции.

Подобно на своя iOS аналог, приложението Apple Music Classical за Android е ограничено само до класическа музика, вместо да показва целия каталог на Apple Music при търсене. Разработчиците също така са подобрили търсенето, като са го оптимизирали за класическа музика, включително възможността за търсене на произведения по композитор, заглавие и изпълнител, наред с други елементи на метаданни. Достъпът до Apple Music Classical е възможен чрез абонамент за Apple Music или Apple One. Приложението Classical предлага слушане на класическа музика без реклами във формат Apple Lossless (до 192 kHz / 24 бита) и хиляди записи, достъпни със съраунд звук Spatial Audio. Освен това приложението има достъп до подробните метаданни за музиката на Primephonic, което улеснява преглеждането на огромната му библиотека.