Традиционно, малко преди края на годината, Apple обяви своите награди за най-добри приложения и игри в своя App Store. През 2020 г. американската компания акцентира върху софтуера, който дава възможност на хората за повече свързаност с останалите. В Купертино добре осъзнават ситуацията и правят всичко в духа на ограниченията и локдауните на много места по света.

За 2021 г. компанията продължава да залага на "връзката" в отличените приложения. Идеята е да бъдат изтъкнати тези, които помагат на потребителите да преживеят по-лесно наложеното им дистанциране. В това число влизат разбира се и много игри. Особено такива, които срещат геймърите от цял свят на едно място.

Безспорният хит в това отношение е Among Us!. Играта се радва на милиони активни геймъри от всякакви възрасти и раси, които играят в не малка част от деня. Заглавието доминира в гейминга като цяло и в момента е едно от най-популярните. Като отделна награда специално за iPhone бе наградена League of Legends: Wild Rift.

Отличени игри обаче има и в другите платформи на Apple. Победата в категорията за игра на годината за Apple TV е Space Marshals 3. При таблетите приза взима MARVEL Future Revolution. Apple Arcade игра на годината пък е е Fantasian. Става въпрос за зашеметяващо RPG, дело на създателя на Final Fantasy.

Сред останалите наградени приложения са:

EatOkra - помага на потребители да намерят ресторанти, собственост на чернокожи.

Canva - улеснява създаването на професионален дизайн.

Peanut - социална мрежа, фокусирана върху свързването на жените, които търсят подкрепа по време на важни събития в живота.

Награда за най-добро приложение в Apple TV получи стрийминг услугата Dazn, чрез която в България имахме възможност да наблюдаваме сблъсъка между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа. Като най-добро решение за iPad пък бе определено LumaFusion, с което сложното редактиране на видео с няколко канала може да се направи лесно за извършване с пръсти.