Американското списание Chronicle of Philanthropy класира десетте най-големи дарения, обявени от физически лица или техните фондации. Общата им стойност възлиза на близо 9,3 милиарда долара, предава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Най-големият дарител на 2022 година е Бил Гейтс. Той е дал пет милиарда долара на фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Средствата са предназначени за дейността на фондацията в сферата на световното здравеопазване, развитието и образованието.

През юли Гейтс, чието нетно състояние се оценява на 104 милиарда долара, привлече вниманието, като обяви, че дава 20 милиарда долара на фондацията, която управлява заедно с бившата си съпруга Мелинда Френч Гейтс. На практика обаче тазгодишното дарение на Гейтс е в размер от 5 милиарда долара.

"Нашите ангажименти за финансиране за борба с Ковид-19 надхвърлиха 2 милиарда щатски долара през януари 2022 г.", заявяват от фондацията на Бил Гейтс.

Милиардерът казва, че хранителната сигурност и генетичната терапия за излекуването на СПИН са сред проектите, към които гледа с голям оптимизъм за 2023 година. Една от мисията на фондацията обаче е насочена към подобряването на образованието на децата. Акцентът за в бъдеще ще бъде математиката, допълва филантропът.

Според  Chronicle of Philanthropy голяма част от парите на 10-те най-големи дарения са отишли за екология, психичното здраве на децата и за изследвания на стволовите клетки.

Предоставени са средства и за изследвания във връзка с лечението на рак, инициативи за осигуряване на жилища, програми за младежи и за репродуктивно здраве.

Общото нетно състояние на шестимата филантропи възлиза на малко над 325 милиарда долара.