Robot Report пише, че притежаваната от Hyundai компания за роботика Boston Dynamics съди конкурента си Ghost Robots.

В съдебното дело се споменава, че седем от патентите на Boston Dynamics са били нарушени. Те са свързани с добре познатото робо-куче на компанията, Spot. Boston Dynamics твърдят, че освен това Ghost Robots са използвали патентите, за да създадат въоръжен робот.

Съдебният процес не е толкова изненадващ, като се има предвид, че всички кучета-роботи изглеждат почти идентични, а Spot, който излезе на пазара през 2019 г., определено бе първи.

Ghost Robotics показа първия си модел, Spirit 40, през 2020 г. Много по-интересен бе втория Vision 60, който освен по-добър, бе с монтирана оръжейна система на гърба. Тя съчетаваше снайпер с комплект муниции и система за контрол на огъня и прицелване.

"Ние приветстваме конкуренцията на нововъзникващия пазар на мобилна роботика, но очакваме всички компании да зачитат правата на интелектуална собственост и ще предприемем действия, когато тези права бъдат нарушени", твърдят от Boston Dynamics.

Според правните експерти делото би било доста трудно. Причината е, че сегмента е млад, а сходството на повечето роботи в него е логична. Подобно дело би могло да се заведе от автопроизводител срещу конкурент, защото има автомобил на 4 гуми и с ДВГ.

Тук има възможност за създаване на прецедент и резултатите от този случай биха могли да определят дали хватката на Boston Dynamics върху пазара на робо-кучета ще стане още по-здрава или ще трябва да отстъпи доста дял на все повечето си конкуренти.

Ghost Robots от своя страна вече има партньорски отношения с Пентагона.