Британката Лепт Аноним се превърна в човека с най-много имплантирани чипа в тялото си. Броят им е над 50, като първият е поставен през 2007 година, пише сайтът entrepreneur.com.

Идеята за интегриране на кибернетични компоненти в човешкото тяло доскоро бе запазена единствено за научната фантастика. Технологичният напредък обаче започна бавно да превръща тази концепция, наречена трансхуманизъм, в реалност. Милиардери като Илон Мъск и Питър Тийл създават и финансират компании, чиято цел е да "слеят човека с машините".

Технологичните предприемачи виждат в трансхуманизма средство, с което могат да се сдобият с нови свръхчовешки способности, да забавят стареенето и дори да победят смъртта.

"Трансхуманистите се стремят към продължаване и ускоряване на еволюцията на интелигентния живот отвъд сегашната му човешка форма и ограничения", споделя британския философ Макс Мор, който вдъхновява британката Лепт Аноним да поеме по пътя, която по нейни думи я превръща в "биохакер".

В блога си SapiensAnonym Лепт разказва за прехода си отвъд "биологичното". Това веднага й печели армия от критици, но и тесен кръг от последователи.

Всичко започва през 2007 г., когато британката купува цифров чип, четец и медицински инструменти. Неин приятел, студент по медицина, прави разреза в Лепт поставя сама първия чип.

Оттогава Аноним е имплантирала над 50 кибернетични устройства в цялото си тяло. Тя е направила повечето операции сама и без да прилага анестезия, тъй като не може да си я купи, защото няма медицинска акредитация.

Аноним не препоръчва на никой да повтаря експериментите й. Тестовете, които тя прави върху тялото си, разкриват как точно могат да функционират чиповете, как черпят електрическа енергия и до къде се простира границата на съвременните технологии.

Лепт Аноним е поставила магнити в своите пръсти, които й позволяват да почувства дистанцията до обкръжаващите я предмети. Освен това тя е имплантирала малък чип, който действа като безконтактна банкова карта. Британката плаща "с ръката си" на всеки ПОС терминал и не се страхува, че някой ще открадне кредитната й карта.

През 2019 година обаче Аноним претърпява инцидент. При опит да имплантира Wi-Fi антена и USB, британката наранява нервите на ръката си.

Тя описва, че комбинацията от Wi-Fi антена и USB в тялото си като перфектната "биохакерска" комбинация за незабелязано изнасяне на поверителна информация. Спекулира се, че разузнавателните агенции отдавна имат много по-напреднали разработки в тази насока. Те обаче не са достъпни за обикновения човек.

Аноним описва себе си като безполов и модифициращ себе си трансхуманист. Тя иска да докосне бъдещето сама и веднага, без помощта на корпорациите, които вече разработват интерфейс между мозък и компютър и подготвят ново поколение импланти.

И докато експериментите на Аноним върху тялото й може да изглеждат странни, то Илон Мъск е обявил плановете си да започне тестово "чипиране" на хора до края на тази година.

"Вие имате много повече власт и възможности, отколкото президентът на Съединените щати преди 30 години. Ако имате връзка с интернет, имате колективната мъдрост на милиони хора, можете да общувате с целия свят, при това незабавно. Искам да кажа, това са магически сили, които не са съществували доскоро. Така че всички можем да се наречем свръхчовеци и киборги", заявява Мъск.

По думите му ние вече сме интегрирали чиповете в себе си, за да увеличим способностите си. Все още обаче го правим индиректно и без да се възползваме от пълния капацитет на технологията. Предприемачът изтъква, че ежедневно ползваме устройства с чипове, като компютри и смартфони, за да преминем отвъд лимитациите на своя биологичен мозък.

Компанията на Илон Мъск Neuralink вече демонстрира как маймуна може да играе компютърни игри само с мислите си, посредством мозъчни импланти. В първата си фаза чиповете на Neuralink ще са насочени към подобряването на здравето на хора в неравностойно положение.

Илон Мъск обаче твърди, че много скоро чиповете ще позволят препрограмирането на част от мозъка, така че да "излекуваме завинаги депресията и зависимостите си".

Neuralink ще позволи хората да слушат музика директно в главата си или да "туйтват" мислите си в интернет. Крайната цел на проекта е да слее в едно човешкото съзнание с изкуствения интелект.