Американският производител на IT техника Dell съобщи днес, че съкращава 5 на сто от персонала си в света или около 6650 работни места, предаде Франс прес. Така тя се превръща в поредната технологична компания, която обявява мащабен социален план.

Групата от Раунд Рок, щата Тексас е имала в началото на миналата година 133 000 служители, от които близо една трета са базирани в САЩ.

"Това, което знаем е, че условията на пазара продължават да ерозират и бъдещето е несигурно", твърди Джеф Кларк, един от директорите на операциите в Dell в съобщение до персонала.

"Мерките, които предприехме, за да предотвратим последствията от рецесията и ни позволиха да имаме няколко силни поредни тримесечия, не са достатъчни", добави той.

Оборотът на Dell е намалял с 6 на сто през третото тримесечие на финансовата 2023 , според публикуваните в края на ноември резултати.

Продажбите на продукти (настолни компютри, преносими компютри, работни станции), които са основната част от търговската дейност на групата, са намалели с 10 на сто.

Ръководителите на групата поставиха на преден план спада на търсенето на персонални компютри в контекста на силна инфлация и по-високи лихви в САЩ и останалия свят.

От Google, YouTube, Facebook, Instagram, WhatsApp, Microsoft, Amazon и Twitter - редица опорни стълбове на технологичния сектор обявиха през последните месеци значително намаляване на персонала.

Според специализирания сайт "Layoffs.fyi" малко над 88 000 служители от технологичния сектор са загубили работа от началото на януари в света и то , без да се брои днешното съобщение на Dell.