Dyson обяви, че ще е готова с роботи-прислужници за серийно производство до 2030 г. Те ще са способни на множество различни домакински задачи, предава в. "Гардиън".

Компанията, основана от милиардера Джеймс Дайсън, публикува снимки на роботизирани ръце, които чистят, прибират чинии и подреждат.

Въпреки че това може да не звучат като големи постижения, роботите все още се борят с много действия, които представляват прости задачи за хората, като например хващане на крехки предмети или справяне с непознати препятствия.

Решаването на тези и други проблеми може да създаде нови пазари за компанията.

Dyson иска да построи най-големия изследователски център по роботика в Обединеното кралство, като това ще стане на мястото си на летище Хулавингтон, близо до вече готовия дизайнерски център в Малмсбъри, Уилтшир.

Джеймс Дайсън разкри, че 2000 души вече са се присъединили към компанията през 2022 г., половината от които са инженери. Компанията все още има още 700 свободни места за инженери по роботика в области като компютърно зрение, машинно обучение, сензори и мехатроника.

Роботите се използват широко в контролирани ситуации, като например на фабричните производствени линии, но все още не са проникнали в домовете по някакъв значителен начин извън нишовия, но нарастващ пазар за роботизирани прахосмукачки.