Facebook обяви, че пуска изцяло нова версия на чат приложението Messenger за iOS. То е преработено от нулата и е много по-бързо, както и с много по-малко програмен код.

Предишната версия използваше 1.7 млн. реда код, докато новата има едва 360 000 реда. Това ѝ позволява да се стартира два пъти по-бързо и да работи по-гладко, стабилно и да е с по-малък размер.

От Facebook казват, че чат приложенията трябва да са сред най-малките и леки програми в телефона на потребителя. Затова е изградена нова инфраструктура, която позволява глобална оптимизация на услугите и функциите на Messenger, вместо локална.

Направени са и леки промени в интерфейса, които да опростят приложението допълнително. Махнати са излишните елементи. Направени са и много промени "зад кулисите", включително използването на SQLite, нов сървърен брокер и др.

Новата версия на Messenger полага основите и за бъдещата възможност потребителите на различните услуги на Facebook да могат да пращат съобщения помежду си от отделните приложения. Обновенят Messenger вече се разпространява за iOS, като това ще отнеме няколко седмици.