Неотдавнашното съобщение на Франция, че ще изпрати на Украйна бойни превозни средства AMX-10 RC, предизвика спекулации в цяла Европа. Причината е, че оръжието може да се определи за западен танк. Това накара мнозина да призоват Берлин да последва примера на Париж и да дари своя танк Leopard 2.

"Франция стана първата западна страна, която се съгласи да достави леки танкове на Украйна", написа АФП.

Проблемът, както военните анализатори отбелязаха, е, че френският AMX-10 RC е само незначително сравним с германския Leopard. Освен това по някои стандарти той "не точно танк".

Разработен през 70-те години на миналия век AMX-10 RC има 105-милиметрово оръдие. То позволява на стрелците да поразяват цели до около 1500 метра.

AMX-10 RC има комплект от 38 снаряда и е създаден като разузнавателна машина с голяма огнева мощ. При пълно натоварване автомобилът тежи 22 тона.

Френските военни ги намират за надеждни и сравнително мобилни в битките в Африка, но прекалено слабо бронирани, дори за да бъдат обмислени за използване в конвенционална битка.

Вижте как изглеждат най-продаваните съвременни танкове >> >> >>

Причината за това не е, че AMX-10 RC е колесна машина. По-големият й проблем е слабата броня и морално остарялото оръдие. Руските танкове Т-72 са въоръжени със 125-милиметрово оръдие и имат повишени шансове за оцеляване срещу снарядите на AMX-10 RC.

Френската армия започна да пенсионира AMX-10 RC през 2021 година и даряването им на Украйна не намалява бойните способности на Париж.

За контраст, германският Leopard 2 е пълноценен основен боен танк, тежащ около 66 тона. Той се движи на гъсенични вериги и е оборудван е със 120-милиметрово оръдие. Бронята му е способна да устои на пряко попадение от руски бронебоен снаряд на Т-72.

Термичните прицели на Leopard позволяват на екипажа да вижда в тъмното и надеждно да поразява вражески превозни средства на разстояние до три километра.

Най-известното дарение на Франция за Украйна до момента са 18 (с обещани още 6) 155-милиметрови гаубици "Цезар". Това е може би най-ефективната тръбна артилерийска система, използвана от двете страни във войната между Русия и Украйна.

Франция също изпрати около 80 бронетранспортьора и заедно с AMX-10 обеща неназован брой бронирани автомобили Bastion, друга френска бойна машина с богат опит в Субсахарска Африка и Близкия изток.

Киев обаче изпитва необходимост от танкове, които да са с по-добри характеристики от тези на Т-72. Такива могат да са новите модификации на Leopard 2, френския LeClerc, американския М1 Abrams или британския Challenger 2.