Френските военни тестват различни бойни роботи във военно училище, включително "кучето" Spot на Boston Dynamics, на което са възложени за изпълнение разузнавателни задачи, предава technews.bg.

Бойните учения на френската армия са включвали различни нападателни и отбранителни мисии. Отначало тези задачи се изпълнявани без роботи, а впоследствие в тях са включени и машините от рода на Spot.

Според коменданта на училището Жан-Батист Кавалер, цитиран от Gizmochina, двудневното учение дава възможност на военните да измерят добавената стойност на роботите при бойни действия.

Boston Dynamics, от своя страна, е наясно, че нейният робот се използва за военни учения, но компанията твърди, че не знае повече подробности за мисиите.

Анализът на бойните учения показа, че роботите изпълняват задачите си малко по-бавно от обучаващите се във военното училище. Освен това батерията на робота се изтощава в средата на мисията.

Роботите обаче могат да осигурят безопасността на войниците, като по този начин оправдават евентуалното им използване в реални бойни операции, където могат да подобрят начините за водене на битки.