Не очаквайте световният недостиг на чипове да приключи скоро. Bloomberg и The Washington Post отбелязват, че Министерството на търговията на САЩ публикува важен доклад по темата. В него се посочва, че дефицитът ще продължи поне до втората половина на 2022 година.

"Ние не сме дори близо до това да излезем от проблема с доставките", посочва секретарят на департамента Джина Раймондо. Много компании също са особено притеснени от тенденцията.

Недостигът е особено тежък за компаниите за широколентови услуги, производителите на автомобили и производителите на медицински изделия, според доклада. Търсенето на чипове също се повишава, като средният интерес е бил с около 17% по-висок през 2021 г., отколкото две години по-рано.

Длъжностните лица заключават, че правителството не може директно да сложи край на недостига. Според доклада, частните компании са били "най-добре позиционирани" да преодолеят предизвикателствата чрез увеличаване на производството, оптимизиране на дизайна си и ограничаване на въздействието върху техните вериги за доставки.

Въпреки това Раймондо използва проблема като възможност да включи предложената от президента Джо Байдън субсидия от 52 милиарда щ. долара чрез Закона за иновациите и конкуренцията на САЩ (USICA). Инвестицията може да помогне за възстановяването на американското производство и да засили вътрешните вериги за доставки за години напред, отбелязва тя.