Google работи "агресивно" за спечелването на договор с Пентагона, въпреки че някои от предишните общи начинания на компанията с Министерството на отбраната на САЩ предизвикаха протестите на служителите, пише в. "Ню Йорк Таймс".

Според доклада отделът за облаци на Google е преназначил инженери да работят по предложение Google да допринесе за програмата Joint Warfighting Cloud Capability, която Министерството на отбраната описва като опит за "постигане на господство както в традиционните, така и в нетрадиционните домейни за водене на бойни действия".

В документ, описващ какво се очаква да правят доставчиците на облачни услуги, Министерството на отбраната казва, че всеки, който се надява да спечели договор, ще трябва да "да разреши достъп до важни данни за бойни действия" с различни нива на класификация (включително секретна и строго секретна информация).

Освен това програмата изисква кандидатите да могат да "предоставят усъвършенствани услуги за анализ на данни, които сигурно дават възможност за своевременно вземане на решения на тактическо ниво".

От една страна, приетите етични насоки за развитието на AI от Google не позволяват работа върху оръжия, задвижвани от изкуствен интелект. От друга страна, договорът с Пентагона би донесъл печалба от милиарди долари. Според някои е възможно изкуственият интелект да бъде ребрандиран като "алгоритъм".

Google Cloud все още се използва от части на американската армия. Въпреки това гневът на работниците доведе до отказ от договор с Пентагона през 2018 година. Тогава служителите заявиха, че не искат да разработват оръжия и че начинанието вреди на репутацията на Google. Компанията си партнираше с американската армия за създаването на изкуствен интелект за бойни дронове.