Най-голямата компания за преработка на месо в света е била обект на сложна кибератака с изнудване. Компютърните мрежи в JBS са били хакнати, което доведе до временно спиране на производството в Австралия, Канада и САЩ.

ИТ системите са от съществено значение за съвременните месопреработвателни предприятия, като компютрите се използват на няколко етапа, включително фактуриране и доставка, отбелязва BBC в репортаж за киберинцидента.

Според търговското обединение Beef Central, "супермаркетите и други големи крайни потребители като мрежата за доставка на бургери на McDonald's ще бъдат едни от най-силно засегнатите клиенти [от кибератаката среу JBS], поради нуждата им от постоянни доставки".

JBS заяви, че е постигнала "значителен напредък" в справянето на кибератаката и се надява по-голямата част от заводите ѝ да заработят отново днес, сряда. В понеделник компанията увери, че е спряла всички засегнати ИТ системи веднага след откриването на атаката и че нейните резервни сървъри не са били хакнати.

Обединеният синдикат на работниците в хранително-вкусовата индустрия, който представлява и служителите на завода в JBS, призова компанията да гарантира, че въпреки спирането, хората ще си получат заплатите.

Макар че разследването едва сега започва, компанията "вярва, че рансъмуер атаката произхожда от престъпна група, вероятно базирана в Русия". В работата по издирването на извършителите е включено и щатското Федерално бюро за разследвания.

Петте най-големи завода за говеждо месо на JBS са в САЩ и са отговорни за една пета от производството на месо в страната, според Блумбърг.