Huawei намери неочакван съюзник в лицето на конкурент в 5G мрежите. Китайската компания бе подкрепена от шефа на Ercisson - шведския производител на телеком оборудване, който е най-отявленият съперник на Huawei на 5G пазара, предава technews.bg.

Неволите на Huawei далеч не са приключили, но китайският технологичен гигант изненадващо получи подкрепа от главния изпълнителен директор на Ericsson. Бьоре Екхолм се обяви против забраната за ползване на оборудване на Huawei в неговата страна.

В интервю за Файненшъл таймс мениджърът коментира, че подобна забрана ще навреди на конкуренцията. Той смята, че конкуренцията подобрява компаниите.

"Това може да бъде болезнено в краткосрочен план, но в дългосрочен план ни насърчава да бъдем по-иновативни и да произвеждаме по-добри продукти за нашите клиенти", казва Бьоре.

Миналия месец Швеция забрани Huawei, поради "широко събиране на разузнавателни данни и кражба на технологии" от китайската компания. Забраната означава, че шведските оператори не могат да използват технологията и продуктите на Huawei (а също и на ZTE) за своите 5G мрежи. Освен това до 2025 г. трябва да се откажат от китайските технологии в съществуващата си инфраструктура.

В същото време Бьоре Екхолм настоява, че Европа трябва да се съсредоточи върху въвеждането на 5G мрежите възможно най-скоро, за да не се окаже в догонваща роля, както се случи с 4G технологиите.