Илон Маск официално представи космическия кораб Starship Mk1 на площадката на SpaceX в Тексас. Час и половина топ мениджърът говори за Mk1 и накрая обеща да го изведе в орбита след шест месеца. Ако всичко върви по план, комерсиални полети през 2021 г. изглеждат съвсем реални, предава technews.bg.

Представяйки кораба, Мъск говори много за изследването на космоса.

"Съзнанието е много рядко и ценно нещо и трябва да направим всичко възможно, за да поддържаме светлината на съзнанието. Мисля, че трябва да направим всичко възможно, за да станем многопланетен вид и да разширим съзнанието си отвъд Земята, и трябва да го направим сега", заяви милиардерът-иноватор.

Вижте как изглежда Starship >> >> >>

"Най-важният пробив, който ни е необходим, за да се превърнем в космическа цивилизация, е космическо пътуване, подобно на въздушното пътуване. Бърза ракета за многократна употреба е свещеният граал на космоса", сподели Мъск.

Starship Mk1 е еволюция на първия кораб Starhopper, който беше използван за тестване на двигателите Raptor. Като цяло, мисията на Starhopper е завършена, но корабът все още се намира на тренировъчната площадка на SpaceX в Бока Чика, само на два километра от Mk1.

Прототипът на Mk1, представен от Мъск, е една от двете ракети, сглобени от SpaceX. Другата ракета, Mark 2, се намира на нос Канаверал, откъдето компанията извършва по-голяма част от своите изстрелвания.

Мъск увери, че първият полет на Mk1 ще се случи след един-два месеца - от Тексас, по суборбитална траектория. Следващата стъпка е първи полет в орбита, който ще се извърши в рамките на 6 месеца. След това - полети до Луната и Марс.

В окончателния си вид Mk1 ще се задвижва от 37 двигателя Raptor, които осигуряват два пъти по-голяма тяга от ракетните двигатели на Falcon 9. Орбиталната версия на Mk1 ще се задвижва от шест двигателя Raptor, но прототипът Mark1 ще завърши първите си суборбитални полети само с три двигателя. SpaceX вече има 12 такива двигателя.

Височината (или дължината, в зависимост от позицията на Mk1) е почти 50 метра, а масата с пълно натоварване на горивото е 1400 тона. Корабът ще може да транспортира до 100 души при дълъг полет и да превозва около 100 тона полезен товар.

Версията Starship Super Heavy ще бъде по-мощна и по-тежка от ракетата Saturn V на НАСА, която закара астронавтите от Apollo на Луната. Според Мъск, Super Heavy ще осигури два пъти по-голяма тяга от Saturn V. Подобно на другите космически ракети на SpaceX, Starship Mk1 ще може да кацне обратно на Земята след полет в космоса.