Индонезия е заинтересована да купи целия въздушен флот на Австрия от 15 изтребителя Eurofighter Typhoon, заяви индонезийският министър на отбраната Прабово Субианто в писмо до австрийския си колега Клаудия Танер, предаде ДПА.

Според Прабово предложението за закупуване на изтребителите може да доведе до "взаимна изгода за двете страни", показва писмото, с което се е сдобила ДПА.

Вижте как изглежда Eurofighter Typhoon >> >> >>

Австрия купи самолетите през 2003 г. и това беше най-голямата ѝ следвоенна оръжейна сделка.

По-късно Виена отправи твърдения за корупция, като заяви, че е платила твърде много пари на производителя Airbus, защото в договорната цена са били включени подкупи за посредници. Airbus отхвърли обвиненията.

Съгласно първоначалния договор за покупка Австрия не може да продава изтребителите на друга страна без одобрението на Airbus.

Австрийското министерство на отбраната проверява автентичността на писмото, заяви говорител пред Австрийската агенция по печата по-рано тази седмица.

Обсъжданията около продажбата предизвикаха спорове в Индонезия. Прабово каза, че е наясно със съпротивата срещу покупката, но отбеляза, че неговото предложение може да даде "обещаваща промяна за двете страни".

През 2018 г. Индонезия подписа сделка с Русия за закупуване на 11 изтребителя "Су-35", но покупката още не се е осъществила, а министерството на отбраната изтъква неуточнени пречки.

Eurofighter Typhoon е съвместен германо-британски изтребител, който има два двигателя и мултифункционални способности.

Първият полет е направен в средата на 90-те, но самолетът е разработван до началото на новия век. Той е създаден да е много маневрен и да може да се справя както с наземни, така и с въздушни цели.

Максималната скорост е 2495 км/ч, а самолетът може да носи 9 000 килограма въоръжение.

Радарът е пулсово-доплеров и може да следи няколко цели едновременно. Бойният радиус е над 1000 километра.

Индонезия има опит със западни и руски модерни изтребители, като в състава на ВВС влизат както F-16, така и Су-30.