Американският производител на микрочипове Intel ще инвестира 17 милиарда евро в изграждането на два завода за чипове в Магдебург, източна Германия, съобщиха ДПА и Ройтерс. Строежът на предприятията трябва да започне най-късно през пролетта на 2023 г.

В германските медии отдавна се пише, че Intel оглежда места в Германия за новите си заводи, но днес новината беше обявена от шефа на компанията Пат Гелсинджър.

"Германия приветства мащабната инвестиция, планирана от Intel, която ще създаде 3000 високотехнологични работни места и още много по веригата на доставки", заяви канцлерът Олаф Шолц.

Според Ройтерс Intel планира общи инвестиции на стойност 88 милиарда евро в Европа. Освен заводите в Германия те предвиждат модернизиране на съществуващата фабрика в Ирландия на стойност 12 милиарда евро, създаване на изследователски център във Франция с около 1000 работни места и завод за пакетиране и сглобяване в Италия на стойност 4,5 милиарда евро, който трябва да заработи между 2025 г. и 2027 г.

Това трябва да гарантира доставките на чипове за производителите на компютри, смартфони и автомобили в Европа, както и да намали зависимостта от азиатските доставки.

Заводите в Магдебург ще осигурят работа на 7000 строителни работници, 3000 души персонал и още няколко десетки хиляди съпътстващи работни места за партньори и доставчици.

Пръсването на инвестициите в няколко държави ще даде възможност на Intel да получава държавни помощи, но ще трябва да преговаря за тях с всяка страна поотделно, казва еврокомисарят за промишлеността Тиери Бретон.