Intel е готова да похарчи няколко милиарда долара, за да се справи с AMD на пазара за процесори. Парите ще отидат не за разработка на нови модели, а за сваляне на цените на съществуващите чипове на компанията, отбелязва Tech Radar.

По-конкретно, Intel планира да похарчи 3 милиарда долара за дъмпинг и различни начини за налагане на постепенно остаряващите си процесори, става ясно от презентация на компанията пред търговски партньори, оповестена в канала AdoreTV в YouTube, предава technews.bg.

В презентацията ясно се посочва, че 3 млрд. долара е 10 пъти повече от нетната печалба на AMD за цялата 2018 г., като по този начин Intel демонстрира, че е по-голяма от конкурента си. Любопитен факт е, че нетната печалба на Intel за 2018 г. възлиза на същите 3 милиарда долара.

Всъщност Intel вече изпълнява плана си - тази есен компанията пусна нови сървърни процесори Xeon W-2200 (Glacier Falls W) на половин цена, в сравнение с предшествениците им. Така например, най-малкият представител на новата линия, Xeon W-2223, струва 294 долара, а най-големият, Xeon W-2285, е на цена от 1333 долара.

Освен това Intel намали цените на масовите чипове от девето поколение Core без графично ядро, които излязоха през януари 2019 г. Те могат да бъдат разграничени по индекса KF в името, а през лятото на 2019 г. на практика не се различаваха по цени от аналозите си с включено графично ядро. Сега тези чипове са с около 25 долара по-евтини.

В допълнение, през юни 2019 г. Intel разкри плановете си за намаляване на цените на чиповете Core i9-9900K, i7-9700K и i5-9600K, като отстъпките варират от 25 до 75 долара.

В началото на октомври 2019 г. компанията направи още една стъпка към своята цел. Тя обяви нова линия процесори Core i9-10000 от семейство Cascade Lake-X. Всъщност това са само леко ускорени чипове Skylake-X Refresh със същата 14-нм технология, но с редица съвременни функции и най-важното - наполовина по-евтини от своите предшественици. Цените на тези процесори варират от 590 долара за Core i9-10900X до 979 долара за Core i9-10980XE.

Intel не обяви колко дълго планира да оказва натиск върху AMD с по-ниски цени на собствените си продукти. Възможно е акцията да не се ограничи само до четвъртото тримесечие на 2019 г., тъй като Intel забележимо изостава от AMD в техническо отношение.

Докато конкурентът напредва със 7-нанометровите си чипове с архитектура Zen 2, Intel все още не може напълно да премине към 10 нанометра. Първият опит за преход се проведе през август 2019 г., но тогава бяха представени само мобилни процесори - техните настолни версии все още не са достъпни на масовия пазар.

Intel не разкрива срокове за пускане в продажба на 10-нм десктоп процесори, така че може да се наложи да сдържа AMD и през 2020 г. чрез намаляване на цените. В допълнение към тези мерки Intel възнамерява да инвестира в маркетинг и да провежда различни кампании, за да привлече потенциални купувачи.