Компанията Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT), която се готвеше да стане публична на Нюйоркската фондова борса чрез сливане на SPAC, не успя да постигне целта си и не получи средства от инвеститорите. Нито един стартъп все още не е успял да изгради високоскоростния транспорт на бъдещето, но работата продължава - HyperloopTT също няма намерение да спира.

Илон Мъск веднъж описа транспортна система, способна да се придвижва със скоростта на звука, и вдъхнови много предприемачи да разработят подобни проекти. Десет години по-късно се появиха няколко стартиращи компании, които набраха стотици милиони долари, но нито една от тях досега не е успяла. Миналата година компанията на Ричард Брансън съкрати половината от персонала си и се насочи към превоз на товари, а тестовият тунел в близост до централата на SpaceX беше разрушен, за да се създаде паркинг за служителите.

Друга стартираща компания, HyerloopTT, се отказа от опит за излизане на борсата. Тя планираше да формира SPAC сливане с Forest Road Acquisition Corp. II, която се управлява от бивши топ мениджъри на Walt Disney с участието на баскетболната легенда Шакил О'Нийл. Стартъпът можеше да получи оценка от 600 млн. щ. долара и десетки милиони долари капитал за изпълнение на проекти. Сделката трябваше да приключи до 12 март, но поради неблагоприятните пазарни условия страните решиха да я отменят - миналата седмица Forest Road II удължи срока за поглъщане и започна да търси друга целева компания.

HyperloopTT разполага със собствен изпитателен полигон близо до Тулуза, където е изграден 320-метров тунел. Въпреки това кметът на предградието Куньо, където се намира базата на компанията, заяви пред местен вестник в края на миналата година, че HyperloopTT вече почти не работи там - от месеци не са виждани хора на площадката. Според говорителя на кметството на Тулуза, компанията възнамерява да закрие площадката до края на лятото, но решение все още не е взето.