Изследователи от Чикагския университет създадоха изкуствен интелект, който предвижда престъпления преди те да са се случили. Според екипът, съставен основно от социални учени, алгоритъмът има 90% точност. Проектът осъществен с подкрепата на DARPA, агенцията за напреднали изследвания към Пентагона, съобщава Bloomberg.

Изкуственият интелект разделя градовете на "плочки", всяка с площ от 92 квадратни метра. След което алгоритъмът се захранва с данни за насилствени и имуществени престъпления. На тяхна база той предсказва бъдещи събития в "плочките".

Алгоритъмът е тестван в Чикаго, Атланта, Лос Анджелис и Филаделфия. Резултатите му са повече от добри, като те са описани в статия за престижния научен журнал Nature Human Behavior.

Всяка от "плочките" е с приблизителните размери на апартамент или къща, което означава че е възможно и приблизителното локализиране на "бъдещия престъпник".

Новият инструмент контрастира с предишните модели за прогнозиране, които изобразяват престъпността като възникваща от "горещи точки", които се разпространяват в околните райони. Подобен подход има тенденция да пропуска сложната социална среда на градовете, както и нюансираната връзка между престъпността и ефектите от полицейското правоприлагане, като по този начин оставя място за пристрастия, пишат авторите на изследването.

През 2012 г. полицията на Чикаго внедри "Модел за риск от престъпления и жертви". На базата на него бе съставен списък с така наречените стратегически субекти - потенциални жертви и извършители на инциденти със стрелба. Хората в базата от данни са определени от фактори като възраст и предишни арести.

Моделът дава коефициент, определящ колко спешно хората в списъка трябва да бъдат наблюдавани, за да не се превърнат в престъпници или жертви на престъпление с оръжие.

Разследване на Chicago Sun-Times разкри през 2017 г., че почти половината от хората, идентифицирани от модела като потенциални извършители, никога не са били обвинени в незаконно притежание на оръжие, докато 13% никога не са били обвинени в сериозно престъпление.

През 2020 г. полицейското управление на Лос Анджелис спря да използва програма за "предсказуема полиция", наречена Pred-Pol. Това стана след като критиците обвиниха, че проекта води до по-тежко полицейско наблюдение в кварталите на малцинствата.

Професор Ишану Чатопадхяй, един от главните учени зад новия изкуствен интелект, твърди, че алгоритъмът е много по-справедлив и без предразсъдъци.

Чатопадхяй каза, че вижда как мнозина сравнят разработката с антиутопичния роман "Специален доклад" на Филип Дик.

Книгата се развива в мрачно бъдеще, в което хората са отвеждани от полицията за престъпления, които все още не са извършили.

По думите на учения обаче веднъж щом ефектът на технологията се усети, тя ще се сдобие с много привърженици.

"Няма начин да приберем котката обратно в торбата", допълва той за страховете относно полицейския изкуствен интелект.