Някои от нас навярно са си задавали въпроса как би изглеждал дома ни след едно или две десетилетия например. Каква част от обикновените битови проблеми и задължения биха били решени с помощта на модерните технологии?

Е, интелигентните домове вече са тук и не малко хора ги използват, свързвайки умните уреди в жилището си и контролирайки ги дори от разстояние, само чрез едно мобилно приложение. Какво обаче можем да очакваме в бъдеще?

Изкуствен интелект

Умните технологии ще могат да проследяват местоположението ви в дома или чрез електронен аксесоар или чрез електронни сензори вътре в дома ви. Къщата ще знае кога и къде се намирате и ще използва тази информация, за да ви посрещне и дори да предвиди вашите нужди.

Тази технология за позициониране вече се използва в дома на Бил Гейтс и със сигурност ще си проправи път към масовия потребителски пазар в близко бъдеще. Къщата ще може да регулира всичко - от отопление и охлаждане до музика и осветление, всичко въз основа на спецификите на човека, който влиза през вратата.

Интелигентно осветление

Интелигентното осветление без съмнение ще революционизира начина, по който осветяваме домовете си. То автоматично се настройва, като засича присъствието на обитател в стаята - а когато той излезе, светлините ще затъмнят или ще се изключат напълно.

Има множество приложения за тази технология. Например сензорите за налягане могат да изключат осветлението, когато лежите в леглото си, след определено време. Ако пък се събудите посред нощ, за да използвате банята, осветлението ще се включи, за да можете да намерите пътя до нея. След като отново сте готови за лягане, те ще се изключат отново.

Интелигентни ключалки

В сравнение с интелигентното осветление, интелигентните брави могат да бъдат програмирани според вашите нужди. На посетителите може да бъде предоставен или отказан достъп въз основа на определени идентификатори.

На ремонтиращи майстори може да бъде предоставен достъп до къщата със специален код за оторизация, а неизвестни хора просто няма да бъдат пускани в домовете си.

Модерни бани

Банята е едно от най-важните помещения в дома, като източник на чистота и релакс. И съвсем логично, тя също ще се променя все повече в бъдеще.

Умното огледало например е една от най-емблематичните технологии на потенциалната бъдеща баня. В тази футуристична концепция, докато правите нещо толкова просто, като сушене на косата или миене на зъбите, можете да четете новини, да проверявате времето или да гледате телевизия в огледалото точно пред вас.

Такава технология все още не е налична, но пък звучи наистина интересно.

На разположение могат да бъдат и много други удобства като модерен огледален шкаф за баня или друг компонент от решенията за обзавеждане на баня, чиято цел е максимално улесняване на човешкия живот.

Домашен мониторинг

Когато хората отиват на почивка, повечето от тях молят съседите си да държат под око дома им, докато ги няма. Ами ако имаше начин къщата да се следи сама?

Интелигентните системи за сигурност могат автономно да наблюдават къщата и да докладват за всякакви безпрецедентни инциденти на собственика и, ако е необходимо, на службите за спешна помощ.

Освен това интелигентните домове могат да наблюдават възрастни хора, които живеят сами.

Ползите от интелигентните технологии за дома са изключително много и то на много и различни нива. И нищо чудно, че все повече хора се обръщат към такива, осигурявайки си по-безопасно и функционално ежедневие.