Турция има голям военен бюджет, като страната изразходва все повече пари за диверсификация на военното си оборудване. Основното ударение обаче е поставено върху родното производство. Южната ни съседка произвежда много от своята бойна техника сама, но перлата в короната ѝ е танкът Altay. Какво знаем за него?

Вижте как изглежда Altay >> >> >>

През 90-те години на миналия век Турция взема решението да започне да произвежда сама голяма част от необходимата ѝ военна техника, като заеме солидни позиции и на международния пазар. В резултат на това известният "Коч Холдинг" създава над 25 000 леки бойни машини, посредством своята компания Otokar до 2008 година.

Натрупаният опит е използван, за да се премине на по-високо ниво. Турция решава да създаде танк, който да е по-модерен и добър от най-добрите западни танкове - M1 Abrams и Leopard 2.

В проекта са поканени специалисти от Hyundai, работили по-рано по южнокорейския танк K2 Black Panther. Сключен е и договор с немците от Rheinmetall, които дават лиценз за производство на най-доброто им оръдие. Бюджетът за разработка на такна е солиден - 1 милиард долара.

Първият прототип е готов през 2016 година, а танкът е наречен Altay.

Машината разчита на композитна броня, подробностите около която са засекретени. Знае се, че танкът може да издържа на удари от РПГ, които са често използвани за нападения срещу бронирани машини в Близкия Изток. Основното оръдие е 120 мм гладкоцевно, а екипажът се състои от 4-ма души. Двигателят има мощност от 1800 к.с., теглото е 65 тона, а максималната скорост е 70 км/ч.

Прототипът е оценен добре, а турската армия сключва договор за 3,5 милиарда долара, според който трябва да получи 250 бройки от танка. Първите единици се очаква да влязат на въоръжение през 2021 година.

Междувременно към бойната машина има силен интерес от Азербайджан, Саудитска Арабия, Оман и Пакистан.

Експертите твърдят, че докато руския танк Т-14 "Армата" е най-модерния и надеждния, заради своя безекипажен корпус, то на второ място след него се нарежда турския Altay.