Електромагнитните оръдия са разглеждани, като изключително перспективни от най-силните армии в света. Те не използват барут или други взривни вещества, а мощни магнити, за да ускорят своите снаряди до хиперзвукови скорости. Известни още и като релсотрони, тези оръдия имат огромен обсег, много по-точни са, нямат откат, а кинетичната сила на снаряда е достатъчна за да нанесе сериозни поражения без необходимост от бойна глава с взривно вещество.

До сега единствените държави, развили тази технология са САЩ и Китай. Неочаквано към тях се присъедини и Турция, изпреварвайки Русия, която още не е овладяла релсотронната технология.

Турското оръдие ŞAHİ-209 BLOK-II работи без гилзи и взривни вещества, разчитайки на мощни електромагнити. Максималният обсег е 50 километра, а релсотронът изстрелва 35-милиметрови снаряди.

Оръжието е дело на компанията Yeteknoloji AŞ и е доста мобилно, като може да се превозва дори от камиони. За функционирането му е необходимо единствено електричество. По думите на турската армия, електромагнитното оръдие може да се ползва както срещу наземни, така и срещу въздушни цели - заради високата скорост на неговите проектили.

Според експертите, турското електромагнитно оръжие може да се ползва по два начина. Първият е дефанзивен, като то ще отговаря за охраната на определена зона или база, можейки да сваля както наземни и въздушни цели.

Вторият е офанзивен. За целта оръдието ще трябва да се транспортира в близост до конфликтните зони, но без да попада в тях, като извършва стрелба от далеч. Анализаторите смятат, че електромагнитното оръдие може да се използва офанзивно предимно срещу укрепен враг в градски зони.