Всъщност, нашата южна съседка се доближава по брой на разработките до Русия - Турция има проект за собствен национален танк, за модерна автоматична пушка и дори за самолет от пето поколение. Всички тези разработки са малко или много близо до масово производство, а освен тях турците могат да се похвалят и с доста способен безпилотник, собствено самоходно оръдие, ударен хеликоптер и доста продаван брониран автомобил.

Говори се, че Турция има собствена програма за междуконтинентални балистични ракети.

Вижте как изглеждат най-мощните оръжия на Турция >> >> >>

MPT-76
Започваме списъка си с новата изцяло турска автоматична пушка, с модулен дизайн. Тя трябва да се превърне в основното оръжие на пехотата на нашата съседка, заменяйки немската Heckler & Koch G3. Разработката на карабината е струвала 22 милиона долара, като дизайна и трябва да е превърне в по-издръжлива от АК-47. От това, че пушката може да издържа на екстремни условия и лоша поддръжка обаче не страда точността, като според експерти тя надминава значително Heckler & Koch G3. Оръжието може лесно да се модифицира, благодарение на своята Пикатини шина. Дулната скорост на куршума е 800 метра в секунда, а скорострелността е 650 куршума в минута. От проведените тестове е станало ясно, че карабината има гарантирана точност до 600 метра. MPT-76 има версии с калибър 7.62×51 мм, който е предпочитан от турците, и 5.56×45. Към MPT-76 има интерес и от чужбина, като пушка ще бъде закупена от Азербайджан, а доста силен интерес има от страна на Пакистан и Чили.

Cobra II
Това е новият брониран 4х4 джип на Турция, който е по-добър във всяко едно отношение от доста успешната първа версия. Cobra II може да транспортира 9 души, а за задвижването отговаря 6,7-литров V6 турбодизелов двигател с мощност от 360 к.с. и 1100 Нм въртящ момент. Максималната скорост е 110 км/ч, което не е лош резултат, предвид факта че джипът тежи 12 тона. Cobra II е натъпкана с всякакви полезни екстри, като мощна камера за задно виждане, предна топлинна камера, климатик и автоматична трансмисия. Военният джип има версии с 12,7 мм картечница, автоматично 22 мм оръдие и антитанкови ракети. До края на десетилетието Турция ще разполага с около 300 бройки от Cobra II.

Altay
Преминавайки към по-тежкото въоръжение стигаме до новия танк Altay, за който вече сме писали. Разработката на танка е струвала 1 милиард долара, а Турция планира да се сдобие с 1000 бройки от бронираната машина, за което ще похарчи около 13 милиарда долара. Altay разчита на композитна броня, но все още не се знаят подробности за танка. Турците са разкрили, че основното оръдие е 120 мм гладкоцевно, а екипажът се състои от 4-ма души. Двигателят има мощност от 1800 к.с., теглото е 65 тона, а максималната скорост - 70 км/ч. Изключително любопитен е факта, че това може да се окаже първият танк в света, имащ и електромотор. Това може практически да елиминира топлинният сигнал на Altay, като го направи невидим за ракетите с топлинно насочване. Интерес към танка са проявили от Азербайджан, Саудитска Арабия, Оман и Пакистан. Пакистан.

T-155 Fırtına
Това е мощното самоходно оръдие на турската армия, което е прието на въоръжение през 2004 година и не отстъпва по качество на германския Panzerhaubitze 2000. Оръдието е с 155 мм калибър и може да изстрелва снаряди на 40 км далечина. Скорострелността е от 2 снаряда в минута. Екипажът се състои от 5 души, а с пълен резервоар могат да бъдат изминати 480 км. T-155 Fırtına е снабден с немски дизелов двигател и разполага с технологии, разработени от военното подразделение на Samsung, което е създало южнокорейската гаубица K-9.

TAI T129
Това е бойният хеликоптер на Турция, която планира да се сдобие с 50 бройки от него. Вертолетът е построен в партньорство с AgustaWestland и има обсег от 561 км. Максималната скорост е 269 км/ч. Хеликоптерът е снабден с много модерна авионика и радар. Основното въоръжение включва 20 мм автоматично оръдие и различен брой ракети.

Bayraktar Tactical UAS
Това е най-способният безпилотник на Турция, който може да лети в продължение на 24 часа на 8000 метра височина. Bayraktar Tactical UAS може да носи две ракети с лазерно насочване. Контролната зала на безпилотника може да бъде поместена в ремаркето на ТИР. Bayraktar Tactical UAS вече е бил използван с голям успех в операции срещу кюрдските въстаници. Турция е едва 6-тата страна в света, успяла да произведе собствен смъртоносен безпилотник, като останалите 5 са - САЩ, Китай, Израел, Иран и Пакистан, като последните са получили помощ от Китай и САЩ.

TAI TFX

Това е името на изцяло турския изтребител от 5-то поколение, чийто прототип трябва да е готов до 2023 година. Самолетът ще замени флотилията от F-16, а освен това ще се предложи и на международния пазар. За разработката на самолета са отделени 25 милиарда долара, като е планирано Турция да се сдобие с 250 бройки. Самолетът ще лети, благодарение на два EJ200 двигателя - същите са използвани и от Eurofighter Typhoon. Корпусът на самолета ще е изработен от карбонови и композитни елементи, като невидимостта на самолета ще бъде по-висока от тази на F-35, който Турция ще закупи също.

Балистична и ядрена програма
Според израелски източници е доста вероятно Турция да повтаря стъпките на Иран по пътя към ядрено оръжие. За прикритие на проекта за турска атомна бомба ще служи именно цивилната ядрена програма, която Турция развива активно. Веднага след разпадането на СССР, южната ни съседка се е опитала да придобие различни технологии и знания за направата на ядрено оръжие. Турция настоява сама да произвежда ядреното гориво за своите реактори, а отработеният материал да остава на нейна територия. Именно това бе и желанието на Иран, когато бе обвинен, че има скрити военни цели. Подобни опасения са напълно разумни, защото производственият цикъл за ядрено гориво лесно могат да намерят военно приложение. От друга страна Турция има своя програма за балистични ракети, като в момента се разработва ракета с обсег от 2500 километра. Президентът на южната ни съседка Ердоган обаче е правил изявления, че иска Турция да има ракета с обсег от 10 000 километра - която по същество се използва само за ядрени оръжия. За разработката на тези ракети през 90-те години на миналия век са били закупени китайски технологии, който постоянно са усъвършенствани до сега. Според някои западни разузнавания, турците са се сдобили с някой документи, свързани с разработката на балистични ракети, от бившите съветски републики. Турция планира изграждането на тестова ракетна площадка и сателитен център, като има амбицията да разработи собствена космическа програма до 2033 година.