Оръжието може да се скрие под якето и има по-висока скорострелност от тази на стандартните "калашници".

Концерн "Калашников" показа най-новия си автомат, който носи названието ППК-20. Оръжието е създадено специално за военни пилоти и бе представено пред публиката в рамките на военното изложение "Армия 2021", което се проведе край Москва в края на Август, предава Russia Beyond.

Автоматът е усъвършенствана версия на "Витязь-М", който ползват във ФСБ. ППК-20 работи с 9х19мм патрона, които са идеални за близък бой в сгради, както и за мишени на разстояние до 50 м на открито.

Най-голямата разлика между двете версии се състои в размера, теглото и дължината на ППК-20. Новият автомат е по-малък, по-лек и по-компактен. В същото време, поради по-късата цев, ППК-20 е загубил част от точността си, но за сметка на това има няколко полезни ергономични характеристики.

Вижте как изглежда ППК-20 >> >> >>

На първо място той може да бъде скрит в пилотската седалка или в раницата за спешни случаи. Както твърдят самите експерти от "Калашников", той е и идеално оръжие за охранителите, работещи в градска среда.

"ППК-20 е компактен и малък. Може да бъде скрит под сакото на охранителя, който работи в градски райони в цивилни дрехи. Така че, освен за армията, ППК-20 е подходящ и за службите за сигурност и охрана, които се грижат за безопасността на ВИП лица на обществени събития", обяснява Владимир Онокой, който оглавява отдела за военнотехническо сътрудничество в концерн "Калашников".

ППК-20 за пилоти вече е преминал военните изпитания. В бъдеще компанията планира да произвежда въпросните версии и за цивилния пазар.

Поглед отблизо

ППК-20 тежи 2,5 кг и е дълъг 41 см. Той е два пъти по-къс от стандартния АК-12. В същото време в ПКК-20 има нов странично сгъваем приклад от серията АК, който позволява оръжието да бъде използвано удобно от хора с ръст от 1,60 до 2,15 м. Той се сгъва лесно отстрани и оръжието може да се използва удобно с една ръка.

ППК-20 е автомат със скорострелност от 800 изстрела в минута. Струва си да отбележим, че при АК-12 този показател е само 600.

Както твърдят от концерн "Калашников", изстрелът с ППК-20 може да пробие бронжилетки клас 3А, ако е зареден с бронебойни патрони 7H21 9x19.

Върху автомата има шина Пикатини, която позволява монтирането на лазери, червени точки и други тактически аксесоари.

Има и двустранен предпазител за левичари и десничари.

Както споменахме по-горе, в комплекта влиза и лесно сваляем заглушител, който притъпява както шума, така и искрата от изстрела.